Για 4 μήνες ανέστειλε την εφαρμογή του ομοσπονδιακού προγράμματος υποδοχής προσφύγων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με διάταγμα που υπέγραψε χθες.
Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, ένα από τα πιο φιλόδοξα στον κόσμο, δημιουργήθηκε με νόμο που ενέκρινε το Κογκρέσο το 1980 και επέτρεψε την υποδοχή στις ΗΠΑ περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Pew.
Μία εβδομάδα μετά την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την «προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Το διάταγμα αυτό προβλέπει την πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες του προγράμματος, καθώς και το πάγωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες της εισδοχής στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.
Στους πρόσφυγες από τη Συρία -18.000 έχουν μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ μετά το 2011- απαγορεύεται η είσοδος οριστικά με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς.
Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια σε διεθνές επίπεδο.
Το 2015 οι αμερικανικές αρχές μετεγκατέστησαν στο έδαφός τους το 64% του συνόλου των προσφύγων που πρότεινε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε κάθε κυβέρνηση.
Το 2016 οι ΗΠΑ υποδέχθηκαν στο έδαφός τους 84.994 πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων 10.000 και πλέον Σύρων.
Για το 2017 ο Τραμπ επιδιώκει η χώρα του να υποδεχθεί λιγότερους από τους μισούς σε σύγκριση με τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα το προηγούμενο έτος, δηλαδή περίπου 50.000.
Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπερηφανευόταν πως διέθετε ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα διαλογής και υποδοχής προσφύγων στον πλανήτη, για να εξασφαλίζεται πως κανένας «τρομοκράτης» δεν θα κατάφερνε να μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων, πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας πήγαιναν τακτικά στη Μέση Ανατολή κι έπαιρναν συνεντεύξεις από τους υποψήφιους προς μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε εξάλλου εξονυχιστικούς ελέγχους.
Η διαδικασία υποδοχής ενός πρόσφυγα μπορούσε να διαρκέσει 18 ως 24 μήνες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατέκριναν τη βραδύτητα της.
Το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων είχε παγώσει και στο παρελθόν για τρεις μήνες, αλλά σε μια δραματική συγκυρία: αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως υπενθυμίζει το κέντρο Pew.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ