Μικρό “καλάθι” κρατά η αγορά για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο, η εφαρμογή του οποίου πάει πιο πίσω.
Πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Capital.gr, πως την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μια ακόμη πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια.
Σημείο τριβής παραμένει η αντιμετώπιση των οφειλών ΦΠΑ και ΦΜΥ, με τους δανειστές να ζητούν και αυτές να μπουν στο “καλάθι” των χρεών που θα οδηγηθούν σε “κούρεμα”. Αυτό που αναζητείται, για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες είναι εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος, με την ελληνική πλευρά να επιμένει τον τελικό λόγο να έχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η οποία θα καλείται να κρίνει εάν το “κούρεμα” θα γίνεται στη βασική οφειλή, στα πρόστιμα, στις προσαυξήσεις ή στους παρακρατούμενους φόρους.
Εκτός από το θέμα του ΦΠΑ και του ΦΜΥ, επιφυλάξεις έχουν οι Θεσμοί για το κατά πόσο η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, και στην οποία με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και όλα τα στοιχεία των υπερχρεωμένων αιτήσεων των εταιρειών, μπορεί να λειτουργήσει άμεσα. Με βάση το αισιόδοξο σενάριο η πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας τοποθετείται στα τέλη της Άνοιξης και η πλήρης εφαρμογή της στις αρχές του Καλοκαιριού, με βάση το ρεαλιστικό σενάριο η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται στις αρχές του Φθινοπώρου ενώ με βάση το απαισιόδοξο στα τέλη της χρονιάς.
Βέβαια για να φθάσουμε στη λειτουργία της πλατφόρμας θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο (σ.σ. μέχρι στιγμής τελικό κείμενο δεν υπάρχει), η κατάθεση του οποίου στη Βουλή τοποθετείται μέσα στον Φεβρουάριο (σ.σ. ήταν να κατατεθεί τον περασμένο Οκτώβριο), αφού πρώτα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση.
Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει, αν και κατά πόσο θα πιαστεί ο στόχος που έχει τεθεί από την Κυβέρνηση, να διευθετηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 403.000 επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών μέσω του μηχανισμού. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, η προϋπόθεση που τίθεται στο προσχέδιο του εξωδικαστικού, να εντάσσονται στον μηχανισμό εταιρείες που να έχουν εμφανίσει μια τουλάχιστον θετική χρήση την τελευταία τριετία, θα “κόψει” τον δρόμο σε αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται πως με βάση τις προϋποθέσεις που συζητούνται, για να έχει κάποιος τη δυνατότητα υπαγωγής στον μηχανισμός, αφ ενός θα πρέπει να κριθεί βιώσιμος και αφ ετέρου να έχει θετικό EBITDA σε μια τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να συσσωρεύονται, όχι μόνο από επιχειρήσεις που ήταν στο “κόκκινο” και προ εξαμήνου, αλλά και από αρκετές συνεπείς μέχρι προσφάτως επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ελπίζοντας σε μια ευνοϊκότερη συνολική ρύθμιση.
Εξέλιξη η οποία πιέζει, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, το τραπεζικό σύστημα. Βέβαια το τελευταίο διάστημα οι Τράπεζες προκειμένου να “κλείσουν” όσο το δυνατόν περισσότερα ανοικτά μέτωπα, έχουν συναινέσει σε σειρά αναδιαρθρώσεων, χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των εταιρειών Νίκας, Μαρινόπουλος, Μπουτάρης, κάποιες εκ των οποίων περνάνε και μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα.
capitalgr