Την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προτείνει σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
Το σχέδιο νόμου, το οποίο προτάθηκε από τον Ρεπουμπλικανό Mike Rogers με τίτλο «Πράξη για την Αποκατάσταση της Εθνικής Κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών» (American Sovereignty Restoration Act of 2017(link is external)), προτείνει την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΟΗΕ, καθώς και την αποχώρηση της έδρας του Οργανισμού από τη Νέα Υόρκη.
Ο Rogers και άλλοι εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων δεν πρέπει να «κατευθύνονται σε μια οργάνωση που δεν προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ειδικά σε κάποια που δεν στέκεται δίπλα στο Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με το RT(link is external), το νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον Τύπο στις 3 Ιανουαρίου και προωθήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο εγκριθεί – κάτι το οποίο έχει πολύ λίγες πιθανότητες να συμβεί -, θα χρειαστεί να μεσολαβήσει χρονικά διάστημα δύο ετών προτού τεθεί σε ισχύ, ενώ θα καταργήσει το νόμο του 1945 (United Nations Participation Act) με τον οποίο οι ΗΠΑ έγιναν μέλος του Οργανισμού μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Ο Πρόεδρος θα πρέπει να τερματίσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και σε κάθε όργανο, εξειδικευμένη επιτροπή και άλλο σώμα του Οργανισμού», σύμφωνα με το σχέδιο με κωδικό “HR 193”.
Σύμφωνα με τον Rogers, ο οποίος είχε επιχειρήσει να περάσει το ίδιο νομοσχέδιο το 2015, «τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αποδεικνύουν πως πρόκειται για έναν αναποτελεσματικό γραφειοκρατικό μηχανισμό και μια σπατάλη χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων».
Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε αμέσως μετά το ψήφισμα(link is external) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά των παράνομων εποικισμών εκ μέρους του Ισραήλ (14 υπέρ 0 κατά).
Η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να απέχουν από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία και η άρνηση της κυβέρνησης Ομπάμα να ασκήσει βέτο κατά τη συνήθη πρακτική, θεωρήθηκε, σύμφωνα με το RT ως «πισώπλατη μαχαιριά» από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Lawspot