Τρόπους για τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και πιθανής κατοίκησης μικρών νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση. Βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η θωράκιση 28 νησίδων έναντι των διεκδικητικών τάσεων της Αγκυρας, η οποία, όπως είναι γνωστό, αμφισβητεί την κυριότητα αρκετών ακατοίκητων βραχονησίδων στο Ανατ. Αιγαίο και όχι μόνον. Τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία αποκάλυψε με έγγραφό του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτ. Σαντορινιός. Το συγκεκριμένο έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου και με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Χρ. Αυγής Ν. Κούζηλου.
Πληροφορίες της «Κ» ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Εχει προηγηθεί ήδη το χτίσιμο ή η ανακατασκευή φυλακίων σε νησίδες και βραχονησίδες, αλλά και η ενίσχυσή τους με μόνιμες φρουρές, ώστε η ελληνική παρουσία να είναι ορατή. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η ενίσχυση του φυλακίου της νησίδας Παναγιά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, τόσο ως προς το μέγεθος της φρουράς (η οποία μετατράπηκε σε μόνιμη) όσο και ως προς τις υποδομές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η τοποθέτηση φάρων ή και η δημιουργία υποδομών για αλιείς ή και βοσκούς.
Από τον ευρύτερο σχεδιασμό δεν απουσιάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων, ανάδειξη ενάλιας αρχαιολογίας κ.ο.κ. Βασική στόχευση είναι, προφανώς, η καλλιέργεια των συνθηκών και προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου οι συγκεκριμένοι νησιωτικοί σχηματισμοί να αποκτήσουν τη δυνατότητα υποστήριξης οικονομικής ζωής. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ύπαρξη της συγκεκριμένης προϋπόθεσης βελτιώνει σημαντικά τη θέση του κράτους, το οποίο κατέχει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.
Ως προς την απάντηση του κ. Σαντορινιού στη Βουλή, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίους λόγους». Στο ίδιο έγγραφο γίνεται λόγος για «κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, ώστε τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.».
Ο κ. Σαντορινιός γνωστοποιεί, επίσης, πως για τον συγκεκριμένο σκοπό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις, στις οποίες συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθν. Aμυνας. Η χρηματοδότηση γι’ αυτό το εγχείρημα θα γίνει με βάση ευρωπαϊκά κονδύλια. Oπως αναφέρει ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, αναζητείται «εταίρος, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το συγκεκριμένο εγχείρημα να ενταχθεί στο Στρατηγικό Interreg Ελλάδας – Κύπρου». Τα Interreg είναι προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ