Πέντε προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει η Τουρκία το 2017, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «Χουριέτ» Σερκάν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραδέχεται ότι η άμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, που εγκαινίασαν το ΡΚΚ και ο ISIS στα μέσα της δεκαετίας του 2015, κλιμακώθηκαν το 2016 και δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Με τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις να έχουν ενταθεί εναντίον των δύο αυτών ομάδων, είναι πιθανόν να εξαπολύσουν περισσότερες επιθέσεις με στόχο τη μεγιστοποίηση των ανθρώπινων απωλειών. Η εκτέλεση του πρέσβη Καρλόφ στην Αγκυρα δημιουργεί ανησυχίες ότι οι πολιτικές δολοφονίες ενδέχεται να συνεχιστούν και τον νέο χρόνο. Οπως προκύπτει από τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας, ο ένοπλος είχε σχέση με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν και για αυτό θα πρέπει να αναμένεται η εντατικοποίηση των διώξεων εις βάρος των γκιουλενικών.
Η δεύτερη πρόκληση είναι η εξωτερική ασφάλεια. Η Τουρκία και η Ρωσία πέτυχαν τη σύναψη εκεχειρίας στη Συρία με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για πολιτικές διαπραγματεύσεις. Ο αγώνας της Αγκυρας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά η απόφαση για νέο μέτωπο εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, θα εγκαινιάσει μια νέα μεγάλη πρόκληση για την ασφάλεια στην Τουρκία.
Τρίτη πρόκληση είναι η σχέση με τις δυτικές χώρες, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Στο δεύτερο μισό του 2016 οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ τραυματίστηκαν εξαιτίας της ετεροχρονισμένης και αδύναμης υποστήριξης προς την τουρκική δημοκρατία, η οποία γλίτωσε στο παρά πέντε από την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο. Η Τουρκία και η Ε.Ε. δεν ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και οι επικείμενες εκλογές σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να θέσουν περαιτέρω σε κίνδυνο τις σχέσεις Αγκυρας – Βρυξελλών. Η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία θα μπορούσε να δημιουργήσει αναπάντεχες εντάσεις λόγω των αντιμουσουλμανικών του θέσεων. Πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να εκδώσει στην Αγκυρα τον Φετουλάχ Γκιουλέν θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα.
Τέταρτη πρόκληση είναι η πόλωση στην πολιτική ζωή της χώρας, επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση που θα αλλάξει το πολίτευμα της Τουρκίας σε προεδρική δημοκρατία. Η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να ψηφίσει το πακέτο στα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Με τις ψήφους των εθνικιστών και του κυβερνώντος κόμματος είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές θα εγκριθούν τόσο από τη Βουλή όσο και από τον λαό. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ελπίζει ότι θα υπάρξει αντίδραση στην κοινωνία και πως θα πραγματοποιηθεί μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία σε ολόκληρη τη χώρα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη τρεις μήνες μπορεί επίσης να περιπλέξει τα πολιτικά ζητήματα.
Τέλος, η πέμπτη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Η πολιτική αστάθεια μπορεί να καταστήσει την οικονομία της ακόμη πιο εύθραυστη, με μια δραματική μείωση σε ξένες επενδύσεις. Η υποτίμηση της λίρας αναμένεται να συνεχιστεί, ειδικά μετά την ορκωμοσία Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου. Τέλος, η επιδείνωση της οικονομίας θα πυροδοτήσει δημόσιες επικρίσεις και αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική το 2017.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ