Το θέμα αναμένεται να τεθεί στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, λαμβάνοντας έγκριση παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις για τις ίδιες τις τράπεζες. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, από την ανταλλαγή των ομολόγων οι τράπεζες θα έχουν απώλειες από τη μελλοντική τους κερδοφορία, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστιο ποσό, το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου ανταλλαγής, ο οποίος θα είναι με καταβολή μετρητών και όχι με ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Τα μετρητά αυτά οι τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να τα τοποθετήσουν σε κυβερνητικά ομόλογα, τα οποία έχουν αρνητικά επιτόκια και άρα καμία απόδοση για την επένδυση των τραπεζών.
Ενόψει των δυσμενών επιπτώσεων στη μελλοντική κερδοφορία τους, οι τράπεζες επιδίωξαν το προηγούμενο διάστημα να μειώσουν τις θέσεις τους σε ομόλογα EFSF προκειμένου να βρεθούν στο χρονικό σημείο της ανταλλαγής με όσο το δυνατόν μικρότερο απόθεμα τίτλων προς ανταλλαγή, μειώνοντας έτσι και το εύρος της απώλειας μελλοντικών κερδών. Οι περιορισμένες πωλήσεις ομολόγων EFSF θα συνεχιστούν μέχρι να γίνει η ανταλλαγή.
Σημειώνεται ότι με βάση τις ενημερώσεις που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2016, η Εθνική είχε μειώσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων EFSF κατά 2,36 δις. ευρώ, η Πειραιώς κατά 2,4 δις. ευρώ, η Eurobank (έως 31/10/2016) κατά 2,43 δις. ευρώ και η Alpha Bank κατά 400 εκατ. ευρώ (έως 30/6/2016).
Οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τον ESM για την ανταλλαγή των ομολόγων ήταν συνεχείς μέσα στον Δεκέμβριο, με στελέχη του ESM, μάλιστα, να πραγματοποιούν εκτενή παρουσίαση του σκεπτικού της ανταλλαγής σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Στις ενστάσεις των τραπεζών για το κόστος που θα επωμιστούν από τον τρόπο που επιλέχθηκε να γίνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η διευθέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέσω της ανταλλαγής ομολόγων EFSF κατοχής τους, το επιχείρημα του ESM ήταν ότι τα ομόλογα αυτά δόθηκαν στις τράπεζες ως εργαλείο ρευστότητας (cash instrument) και όχι ως δάνειο.
Πάντως, για να προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων, πέρα από την έγκριση εκ μέρους των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, προαπαιτούμενο είναι να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.Επ΄ αυτού, άλλοι τραπεζίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τον Φεβρουάριο και άλλοι απαισιόδοξοι, βλέποντας να παρατείνεται και τον Μάρτιο…
Όπως έγραψε τις προηγούμενες μέρες το Capital.gr, η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από την πλευρά της ΕΚΤ ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνδέεται άμεσα και χωρίς “εναλλακτικές” αφενός με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και αφετέρου με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα παρέμβασης στο χρέος. Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρισθεί και παραμένει σε μία γκρίζα διαπραγματευτική περιοχή είναι το αν στο πλαίσιο αυτό τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να έχουν προσδιορισθεί και συμφωνηθεί ή θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί και η υλοποίησή τους.
Σημειώνεται ότι προχθές, ο Kalin Anev Janse, μέλος στο δ.σ. του ESM, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Dow Jones Newswires, δήλωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι αυτή τη στιγμή στην επίσημη διαδικασία έγκρισης και το δ.σ. του ESM αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.