Ο Έλληνας επίτροπος επισημαίνει ότι αντί του αρχικού στόχου των 160.000, μόλις 10.500 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί. Ο ίδιος αποδίδει τις δυσλειτουργίες της ΕΕ στην τάση ορισμένων κρατών-μελών να θέτουν ως προτεραιότητα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και τονίζει ότι η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιακή αρχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, κατοχυρωμένη στις Συνθήκες της ΕΕ. Ο επίτροπος αναφέρει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών αποτελεί σημαντική επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και τονίζει ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία εφαρμόζει πλήρως τα συμφωνηθέντα.
Ο Δ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η πόρτα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να μείνει ανοιχτή, καθώς οι δύο πλευρές χρειάζονται η μια την άλλη. Η Τουρκία, ωστόσο, αναφέρει ο ίδιος, θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις αρχές επί των οποίων βασίζεται η ΕΕ, ήτοι το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών.
Ως προς τους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν, ο επίτροπος Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει ότι σκοπός της Επιτροπής είναι η κατά το δυνατό συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα. Ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζει ότι έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αστυνομικής αρχής αντίστοιχης του αμερικανικού FBI, πρόταση η οποία έχει συναντήσει την αντίδραση ορισμένων κρατών-μελών.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Tijd, o Δ. Αβραμόπουλος εκφράζει την άποψη ότι ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία συνιστούν μια απειλή για την ΕΕ και τον δυτικό πολιτισμό, υπό τον τίτλο “Η άνοδος του λαϊκισμού φέρνει την Ευρώπη πίσω στις σκοτεινότερες περιόδους της ιστορίας της”. Επισημαίνεται, επίσης, πως ο Δ. Αβραμόπουλος αποτελεί το “μυστικό όπλο” της Ευρώπης στην προσπάθειά της να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν, λόγω της πολύχρονης φιλικής σχέσης που συνδέει τους δύο άνδρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ