Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να εξαιρεθούν τα μέλη της και τα ανώτατα στελέχη τους από την υποχρέωση υποβολής “πόθεν έσχες” αναφέρει το Ευρωπαϊκό πρακτορείο ειδήσεων, Euractiv.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εδώ και μήνες, μετά την απόφασή της να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο μέσω μιας δημοπράτησης τηλεοπτικών αδειών η οποία προκάλεσε πολλές συζητήσεις και από την οποία η Αθήνα συγκέντρωσε το απρόσμενα υψηλό τίμημα των 246 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν αντιμετώπισε αυτή την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από θετικό πρίσμα και ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς αδειοδότησης είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών με μόνη προϋπόθεση να ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μεταξύ των οποίων η ελευθερία εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς φέρεταο να εξέφρασε έκπληξη του για την απαίτηση των καναλαρχών και αναρωτήθηκε “τι θέλουν να κρύψουν;”. “Ξεπέρασαν κάθε όριο λογικής”, είπε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας την απαίτηση “μια ενέργεια πρόκληση απέναντι στον ελληνικό λαό”. Σύμφωνα με τον Ν. Παππά, “δεν υπάρχει λογική να υποχρεούται σε έλεγχο πόθεν έσχες ο κάθε ένας από τους δημοσιογράφους, αλλά να εξαιρούνται οι πλούσιοι ιδιοκτήτες των καναλιών και καλοπληρωμένα μεγαλοστελέχη τους”, υπογραμμίζει το Euractiv.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ