Έρχεται αναδρομικό ασφαλιστικό χαράτσι 11% για τους δικηγόρους

378

Δεύτερο “γύρο” ειδοποιητηρίων για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο διάστημα οι δικηγόροι, οι οποίοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα νέα ειδοποιητήρια θα αφορούν την υποχρέωση καταβολής χαρατσιών συνολικού ύψους 11% για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ το 2015.

Η υποχρέωση αυτή σε βάρος των δικηγόρων θα έλθει να προστεθεί πάνω σε εκείνη που ήδη υπάρχει και αφορά τα χαράτσια 26,9% για την κύρια σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη.

Πιο συγκεκριμένα, τα ειδοποιητήρια τα οποία λαμβάνουν αυτές τις μέρες οι δικηγόροι που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες αφορούν μόνο την εισφορά 20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ (σύνολο 26,9%).

Η πρώτη μηνιαία δόση των χαρατσιών αυτών, δηλαδή εκείνων   που αφορούν το μήνα Ιανουάριο του 2017 και ανέρχονται συνολικά στο 26,9% του 1/12 του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος τους για το 2015,  θα πρέπει να καταβληθούν έως 28 Φεβρουαρίου. Η δεύτερη δόση για το μήνα Φεβρουάριο θα πρέπει να καταβληθεί έως 31 Μαρτίου.

Ωστόσο, οι δικηγόροι θα πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον χαράτσι 7% για την επικουρική ασφάλιση και χαράτσι 4% (συνολικά, δηλαδή, 11%) .

Τα αναμενόμενα χαράτσια για την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ (όπως και εκείνα τα οποία ανέρχονται σε 26,9% και αφορούν την κύρια σύνταξη και τον ΕΟΠΥΥ) θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.

Κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού τους θα είναι ο βασικός μισθός του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ. 586 ευρώ) και η ανώτατη το 10πλάσιο του βασικού μισθού (10 Χ 586 ευρώ = 5860 ευρώ).

Με άλλα λόγια, οι κατώτατες μηνιαίες εισφορές 11% για επικουρική -εφάπαξ θα ανέλθουν σε 64,4 ευρώ και οι ανώτατες μηνιαίες εισφορές 11% μπορούν να έλθουν σε 644 ευρώ.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι εισφορές για την επικουρική σύνταξη και τα εφάπαξ υπάγονται στις κλιμακωτές εκπτώσεις 5% -50% για όσους δικηγόρους -ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν από 7.000 ευρώ έως 58.000 ευρώ το 2015.

Δεδομένου ότι τα ειδοποιητήρια για τα χαράτσια συνολικού ύψους 11% δεν έχουν σταλεί ακόμα (όπως συμβαίνει με εκείνα του 26,9%), αν και ισχύουν από 1/1/2017 (όπως ισχύει με εκείνα του 26,9%), είναι σχεδόν βέβαιο πως όταν έλθουν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει πως στα ειδοποιητήρια αυτά θα αναγράφεται και η υποχρέωση καταβολής των μηνιαίων δόσεων για το χρονικό διάστημα το οποίο δεν είχαν σταλεί. Έτσι οι δικηγόροι θα πρέπει να καταβάλλουν όχι μόνο τις τρέχουσες εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ, αλλά και εκείνες των προηγούμενων μηνών, διπλασιάζοντας έτσι την τρέχουσα επιβάρυνση τους. Στο μεταξύ, βέβαια, ο ασφαλιστικός φορέας ο οποίος προβλέπεται να εισπράξει τις εισφορές αυτές, δηλαδή το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Παροχής Εφάπαξ (ΕΤΕΑΠΕ), θα έχει χάσει ένα μερίδιο των αναμενομένων εσόδων του, τις οποίες θα πρέπει να βρει άλλους πόρους για να καλύψει.

Ανοιχτό παραμένει, επίσης, το ποιος φορέας θα στείλει τα ειδοποιητήρια για τα χαράτσια 11%, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (σ.σ. μέχρι 31/12/2016 τα ταμεία κύριας ασφάλισης εισέπρατταν τις εισφορές επικουρικής – εφάπαξ) ή το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Παροχής Εφάπαξ το οποίο δικαιούται αυτές τις εισφορές.

capitalgr