Ανατρεπτική απόφαση για υπερχρεωμένο νοικοκυριό

515

Απόφαση- σταθμός από το Ειρηνοδικείο στη Σπάρτη για οικογένεια που ζει στην επαρχία και αδυνατούσε να αποπληρώσει τα χρέη της κινδυνεύοντας να χάσει την κύρια κατοικία της. Το δικαστήριο βάσει της απόφασης που εξέδωσε, περικόπτει κατά 81% το οφειλόμενο ποσό με τους δανειολήπτες να γλυτώνουν ταυτόχρονα τη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων αλλά παράλληλα να επιτυγχάνουν μείωση της δόσης που καταβάλλουν προς τις τράπεζες.

Ειδικότερα, η αιτούσα, 42 ετών και καθαρίστρια στο επάγγελμα μαζί με τον σύζυγο της 50 ετών και αγρότη αφού δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμβιβασμό με τις πιστώτριες τράπεζες για το στεγαστικό τους δάνειο, προσέφυγαν στα δικαστήρια για να μπορέσουν να βρουν μια πιο δίκαιη και συμβιβαστική για τους ίδιους, λύση.

Η κύρια κατοικία τους, η οποία είχε μπει σε υποθήκη, μαζί με τα αργοτεμάχια, αλλά και τα Ι.Χ που είχαν από κοινού με τον σύζυγο της, κινδύνευε να χαθεί εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζαν και τους ωθούσαν στην μη αποπληρωμή των χρεών τους προς τις τρεις τράπεζες από όπου είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην αίτηση τους, τα κτήματα που διαθέτουν τα καλλιεργούν ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις βιοτικές- προσωπικές τους ανάγκες.

Το Ειρηνοδικείο λοιπόν, μετά από λίγους μήνες συνεδριάσεων απεφάνθη πρόσφατα να περικόψει το οφειλόμενο χρέος από σύνολο πραγματικής οφειλής των 3 οφειλετών ποσού 242.649,09€ σε αποπληρωμή ποσού 26.400,00€ μέσα σε 5 χρόνια και επιπλέον 19.470,02€ σε 11 (περίπου) επιπλέον χρόνια, ήτοι συνολικά ποσό 45.870,02€.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την απόφαση δεν διατάσσεται ρευστοποίηση κανενός είδους περιουσιακού στοιχείου, ήτοι της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, των αγροτεμαχίων και των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Συνεπώς πραγματοποιείται πραγματική διαγραφή οφειλής ποσού 200.779,07€, ήτοι του 81,10% του συνόλου της οφειλής. Επιπλέον δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη επίπτωση επί των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, με επιπλέον όφελος τη σταδιακή απομείωση των μηνιαίων υποχρεώσεων για την εναπομείνουσα αποπληρωμή.

Σημειωτέον ότι η λογισμική οφειλή άγγιζε αθροιστικά το ποσό των 512.525,94€, με “κούρεμα” 466.655,92€, ήτοι του 91,03%.

Το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι μια ανοιχτή πληγή που ταλανίζει χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, που ζουν με το άγχος και την αγωνία ότι θα βρεθούν από τη μία στιγμή στην άλλη, στον δρόμο λόγω των χρεών τους.

Το ereportaz μίλησε με την δικηγόρο της οικογένειας κ. Μαρία Σπυράκη για την απόφαση του Ειρηνοδικείου:

Η δικηγόρος κ. Μαρία Σπυράκη

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει και το αντιλαμβανόμαστε όλοι  οργανωμένο σχέδιο αφενός οικονομικής εξόντωσης των Ελλήνων και αφετέρου υφαρπαγής της περιουσίας τους, η Δικαιοσύνη μέσω των δικαστών της, αντιστέκεται σε αυτή την πρακτική αναγνωρίζοντας και προστατεύοντας  την ιδιοκτησία τους»