Ζητούν απαντήσεις για επαναπροωθήσεις

454
 

Προθεσμία απάντησης μέχρι τις 18 Μαΐου για τις συνθήκες επαναπροώθησης προσφύγων που διέμεναν στον καταυλισμό της Ειδομένης έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κυβέρνηση των Σκοπίων. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΕΔΑΔ εξετάζει τις προσφυγές οκτώ προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν μετά τη βίαιη, όπως ισχυρίζονται, επιστροφή τους στην Ελλάδα από τις σκοπιανές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες συμμετείχαν τότε στην πορεία της απόγνωσης περίπου 1.500 ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί στον λασπότοπο της Ειδομένης. Είχαν καταφέρει να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ διασχίζοντας έναν φουσκωμένο χείμαρρο, όταν τους κύκλωσαν Σκοπιανοί στρατιώτες που περιπολούσαν στο σημείο μαζί με Τσέχους και Σέρβους συνοριοφύλακες.

Οι οκτώ πρόσφυγες (δύο γυναίκες και έξι άνδρες) υποστηρίζουν ότι κανείς δεν κατέγραψε τα στοιχεία τους, δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να ζητήσουν διεθνή προστασία, δεν τους παρείχε κανείς νομική υποστήριξη, ούτε υπήρχε διαθέσιμος κάποιος διερμηνέας για να επικοινωνήσουν με τις Αρχές. Αλλοι μάρτυρες είπαν ότι χτυπήθηκαν από τους στρατιώτες και εξαναγκάστηκαν να συρθούν από μια τρύπα στον φράχτη για να περάσουν πάλι σε ελληνικό έδαφος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ