«Τριγωνική απάτη» ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας εις βάρος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ

348
 
Αναβλήθηκε χθες επ’ αόριστον από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η εξέταση υπόθεσης με κατηγορούμενο για τριγωνική απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε βάρος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ έναν κάτοικο της Ρόδου.
Το δικαστήριο ανέστειλε συγκεκριμένα τη διαδικασία διότι σε βάρος του κατηγορούμενου αλλά και του μηνυτή εκκρεμεί έτερη δικογραφία στην Ανάκριση με τα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Η έρευνα για την υπόθεση, που αφορά εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, κινήθηκε μετά την υποβολή μήνυσης από την πρώην διευθύντρια του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου κ. Μ. Κανταζίδου.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχώρησε, μέσω των αρμοδίων οργάνων, σε ελέγχους σε εργοδότες που υπέβαλαν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση.
Μέσω αυτών των ελέγχων, εντοπίστηκαν ενέργειες επιτήδειων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα παροχής ασφάλισης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς την εξόφληση των απαιτούμενων εισφορών, υπέβαλαν τις ΑΠΔ.
Πιο συγκεκριμένα αρμοδίως διενεργήθηκε έλεγχος στα βιβλία μιας ΕΠΕ, για διαχείριση περιπτώσεων από τις οποίες προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ) μέσω διαδικτύου το περιεχόμενο των οποίων δεν ανταποκρίνεται όμως σε πραγματική απασχόληση.
Η ΕΠΕ απογράφηκε στο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. Αρχαγγέλου τον Μάιο του 2006. Δηλώνει έδρα στην Κάλαθο και δύο παραρτήματα στη Νότια Ρόδο.
Φέρεται να παρέχει υπηρεσίες ξενοδοχείου, εστιατορίου και μπαρ με ημερομηνία έναρξης την 18η Μαΐου 2006.
Από την έρευνα προέκυψε ότι είχε μισθώσει τον Δεκέμβριο του 2005 ένα γραφείο για να το χρησιμοποιήσει ως έδρα της στην Κάλαθο, με συμφωνητικό τον Ιούνιο του 2006 μίσθωσε ένα ξενοδοχείο και με ένα δεύτερο τον Ιανουάριο του 2003, ένα δεύτερο.
Από την έρευνα προέκυψε για την έδρα της επιχείρησης στην Κάλαθο ότι πρόκειται για οικία και φέρεται να μην λειτούργησε ποτέ ως τέτοια.
Για το πρώτο παράρτημα της επιχείρησης διαπιστώθηκε ότι το ξενοδοχείο από το έτος 2010 λειτουργεί με άλλη επωνυμία.
Στο δεύτερο παράρτημα βρέθηκαν οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου κλειστές και πληροφορίες από γείτονες ανέφεραν ότι η επιχείρηση έπαψε να λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αφού ελήφθησαν συμπληρωματικές καταθέσεις από εμπλεκόμενους και συμβαλλόμενους με την ΕΠΕ, αποφασίστηκε η αναστολή υποβολής Α.Π.Δ μέσω διαδικτύου.
Ζητήθηκαν παραπέρα από την Διοίκηση Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ-Διεύθυνση Ασφάλισης Εσόδων οι Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις (ip) για τις οποίες έχουν σταλεί οι Α.Π.Δ για την χρονική περίοδο από 04/2006 έως 12/2012.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας να προσκομίσει στοιχεία για την απασχόληση του προσωπικού για την περίοδο 2006-2012.
Από την έρευνα του ΙΚΑ φέρεται να προέκυψε ότι τελευταίο έτος λειτουργίας της επιχείρησης ήταν το 2009.
Από το έτος 2010 και ύστερα δεν εμφανίζει καμία δραστηριότητα και η ασφάλιση των δηλωθέντων (απασχολούμενων) στις Α.Π.Δ που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, χρονικής περιόδου 04/2010 έως και 12/2012, δεν ανταποκρίνονται σε πραγματική απασχόληση και είναι εικονική.
Η εταιρεία φέρεται να απασχολούσε και να ασφάλιζε 14 εργαζομένους.
Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του κατοίκου της Ρόδου, φέρεται κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2010 έως και τον Δεκέμβριο 2012, ως διαχειριστής της ΕΠΕ, της οποίας αντικείμενο μοναδικό και κατ’ ουσίαν ήταν η μίσθωση και λειτουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Κιοτάρι, η οποία έληξε την 24.06.2010, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αφενός αθέμιτα απέκρυψε από τους υπαλλήλους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρόδου ότι η μίσθωση είχε διακοπεί και ότι τελευταίο έτος λειτουργίας της εταιρείας ήταν το 2009 και αφετέρου παρέστησε σε αυτούς ότι  απασχολούνταν στην εταιρεία  εργαζόμενοι, υποβάλλοντας μάλιστα  στο  άνω ίδρυμα περιοδικές δηλώσεις ασφάλισης αυτών, οι οποίες, όπως ήταν επόμενο, δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση αλλά ήταν εικονικές.
Στις παραπάνω ενέργειές του φέρεται να προέβη με σκοπό να αποκομίσουν ο ίδιος και οι ανωτέρω δήθεν εργαζόμενοι παράνομο περιουσιακό όφελος, συνιστάμενο στην ύπαρξη ασφάλισης και απολαβής όλων των προνομίων υγείας κλπ., μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται  τόσο ο ίδιος, όσο και η αδελφή του, η σύζυγος του, ο αδελφός της, καθώς κι άλλα πρόσωπα με τα οποία προφανώς τον συνέδεαν φιλικοί δεσμοί.
Τούτο, όμως, είχε ως αποτέλεσμα, εκτός της ζημίας, από την μη καταβολή των εισφορών και την χορήγηση παροχών σε είδος, ύψους άνω των  76.102,05 ευρώ, που υπέστη το ΙΚΑ, να υποστεί κυρίως την αντίστοιχη ζημία και ο εγκαλών, ο οποίος ήταν εταίρος στην ΕΠΕ, καθόσον μετά από καταγγελία που κατέθεσε το ΙΚΑ σε βάρος τους (ως διαχειριστή και εταίρου αντίστοιχα) τούτος, ως εργοδότης κατά τις διατάξεις του νόμου περί κοινωνικής ασφάλισης, φέρεται να οφείλει στο ίδρυμα, ως μέλος εταιρίας,  εις ολόκληρον το προαναφερθέν ποσό.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.

Πηγή:www.dimokratiki.gr