«Πράσινο φως» για θεραπευτική χορήγηση της κάνναβης έδωσε χθες ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας.
Η θετική σχέση αναγνωρίζεται από άλλες χώρες στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα. Εισηγείται, δε, την άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χθες πως δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος.
Η ομάδα εργασίας αναφέρει στο πόρισμά της πως οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβινοειδών μπορεί μελλοντικά να επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης, της σχιζοφρένειας και του φαινομένου του εθισμού και της εξάρτησης. Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες της χρήσης κανναβινοειδών και ιδιαίτερα της κάνναβης αφορούν σε καταστολή, υπνηλία, ενίσχυση της όρεξης, ταχυκαρδία, γνωστική αποδιοργάνωση και υποθερμία.
Η χρήση της συνοδεύεται από εξάρτηση, η οποία είναι κυρίως ψυχολογική. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει βραχύ ψυχωσικό επεισόδιο το οποίο αποδράμει. Η μακροχρόνια πορεία των ατόμων που εμφάνισαν ένα τέτοιο επεισόδιο (περίπου στα οκτώ έτη) δείχνει ότι περίπου οι μισοί εμφανίζουν ψύχωση του σχιζοφρενικού φάσματος. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 75%, αν υπολογιστούν οι γενικά ψυχωτικού τύπου διαταραχές. Σε χρόνια χορήγηση (ένας όρος δύσκολος να καθοριστεί ως προς τη διάρκεια και την ποσότητα λήψης) μπορεί να προκαλέσει απόσυρση και γνωστική δυσλειτουργία. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως απαιτούνται βασικές οριοθετήσεις από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, προκειμένου να προσδιορίζονται επαρκώς η χρήση συγκεκριμένου είδους και στελέχους φυτού, η ακριβής διαδικασία εκχύλισης, η ύπαρξη αναλυτικής ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης, και τέλος η τιτλοποίηση και η ακόλουθη συγκεκριμένη χορήγηση του εκχυλίσματος ή άλλη φαρμακευτικής μορφής.
Αναφέρονται, επίσης, στα συνθετικά κανναβινοειδή, δηλαδή στις ουσίες που μιμούνται τη δράση των δραστικών ουσιών του φυτού, οι οποίες αποτελούν πεδίο έρευνας για την ανάπτυξη αντίστοιχων θεραπευτικών προοπτικών.
ΕΘΝΟΣ