Η κ. Σαββίδου υπέδειξε με έμφαση στους βουλευτές της Επιτροπής Νομικών, πως από το 2004, το Γραφείο της είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για την καταπολέμηση και εξάλειψη των διακρίσεων και του ρατσισμού στον δημόσιο καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, λειτουργώντας και ως Αρχή κατά των Διακρίσεων. Συνεπώς, όπως αφήνεται να νοηθεί στην επιστολή της Επιτρόπου, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον αποκλεισμό της από τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.
Ειδικότερα, η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ημερ. 7/2/2017 που εξασφάλισε ο «Φ», αφού χαιρετίζει την πρωτοβουλία των βουλευτών της Επιτροπής να ενσωματώσουν στον Ποινικό Κώδικα, διάταξη με την οποία μπορεί να αυξηθεί η ποινή των δραστών για εγκλήματα μίσους, εκφράζει την έκπληξή της για τον αποκλεισμό της από τη συζήτηση του θέματος.
«Τόσο ο θεσμικός ρόλος όσο και η εμπειρία της Αρχής κατά των Διακρίσεων στο θέμα της καταπολέμησης των εγκλημάτων μίσους, νομιμοποιούν και δικαιολογούν την εμπλοκή της σε όλα τα μέτρα ή πολιτικές που μελετούνται σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Είναι γι’ αυτό που με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι έχει προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετική τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα χωρίς προηγουμένως να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο, να έχει συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαβούλευση ή να έχει ζητηθεί η γνώμη της Αρχής Κατά των Διακρίσεων παρά τις συζητήσεις του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών», αναφέρει στην επιστολή της η Επίτροπος.
Τα κενά
Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως, στην προτεινόμενη νομοθεσία απαιτείται η εισαγωγή ενός ποινικού άρθρου το οποίο δεν θα είναι ανοιχτό σε εννοιολογική απροσδιοριστία και παρερμηνείες, αλλά θα χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια ώστε να μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί από τις διωκτικές Αρχές και από τα Δικαστήρια. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί η Επίτροπος, είναι ορατός ο κίνδυνος η νομοθετική αυτή ρύθμιση να έχει μόνο συμβολική και όχι πρακτική αξία, γεγονός που θα περιορίσει σημαντικά τις προσπάθειες για απόδοση ανάλογων ευθυνών σε περίπτωση διάπραξης τέτοιων αδικημάτων. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει η κ. Σαββίδου, υπάρχει ο κίνδυνος να επισύρει την αρνητική κριτική διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών που παρακολουθούν επισταμένα και διαχρονικά τη χώρα μας στον τομέα αυτό και που σημειώνουν επανειλημμένα τα ελλείμματα της Κύπρου στην αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας, επιμένοντας στη μηδενική ανοχή τέτοιων περιστατικών, στην επαρκή και αναλογική τιμωρία των δραστών και στην αποτελεσματική προστασία των θυμάτων.
Τα τρανς άτομα
Όσον αφορά ειδικότερα στη ρύθμιση του αδικήματος που υποκινείται από μίσος σε βάρος των ανθρώπων της ΛΟΑΤΙ κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανς και ίντερσεξ) η Ελίζα Σαββίδου τονίζει στην επιστολή της, ότι είναι κομβικής σημασίας στο νομοσχέδιο να προνοείται ρητά και σαφώς όχι μόνο το ομοφοβικό αλλά και το τρανσφοβικό κίνητρο. Εξηγώντας και το γιατί: «Τα τρανς άτομα, όπως καταδεικνύουν έρευνες και εκθέσεις του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και όπως προκύπτει και από τη νομολογία του ΕΔΑΔ είναι τα πλέον ευάλωτα σε διακρίσεις, εκφοβισμό, παρενόχληση και ακραία βία. Είναι, συνεπώς, επιτακτικό να υπάρξει συνεκτική προσέγγιση του ζητήματος, με ξεκάθαρη αναφορά στο τρανσφοβικό κίνητρο, τέλεση, δηλαδή, του εγκλήματος λόγω της ταυτότητας φύλου ή των χαρακτηριστικών φύλου του παθόντος σε ευθυγράμμιση με τα κελεύσματα της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Με την Επίτροπο Διοικήσεως να τονίζει στην κατακλείδα της επιστολής της τα εξής: «Τα εγκλήματα μίσους, σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις τους, προσβάλλουν την ανεκτικότητα, τον πλουραλισμό και την κοινωνική συνοχή της χώρας μας. Κατ’ επέκταση, η απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη υπεροχή του αλληλοσεβασμού και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, προϋποθέτει και επιτάσσει την καταπολέμηση, με τον πιο πρόσφορο, αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, τέτοιων μορφών βίας και εκδηλωμένου μίσους».
«Μην ψηφίσετε ΑΥΡΙΟ το νομοσχέδιο…»
Η Επίτροπος Διοικήσεως κάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Γιώργο Γεωργίου, να αποσύρει από την ατζέντα της αυριανής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο και να προγραμματιστεί η εκ νέου συζήτησή του ενώπιον της Επιτροπής Νομικών προκειμένου να αναπτύξει αναλυτικά και λεπτομερώς τους προβληματισμούς, τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις της.
Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού