Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών υπάρχουν ημέρες που ακόμα και το 80-90% των αφιχθέντων είναι οικονομικοί μετανάστες.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως αυτή η «προεπιλογή» οφείλεται στον υπόγειο ρόλο δουλεμπόρων που κρατάνε επί τουρκικού εδάφους τους υπηκόους Συρίας και επιλέγουν να στείλουν στην Ελλάδα μετανάστες που είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμοι, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν μεγαλύτερη πίεση προς τη χώρα μας.
Στο μεταξύ, στις 26 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η επιστροφή 14 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Πρόκειται για εφτά άτομα από το Πακιστάν, δύο από το Ιράν, τρία από την Αλγερία, ένα από το Μαρόκο και ένα από το Ιράν. Από αυτούς οι εννιά είχαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου, ο ένας είχε παραιτηθεί από το αίτημα χορήγησης διεθνούς προστασίας, ο ένας είχε ανακαλέσει το αίτημά του για άσυλο και οι τρεις δεν εκδήλωσαν πρόθεση για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.
Δεν παίρνει πίσω τους επικίνδυνους
Όπως γράφει η εφημερίδα, η τουρκική πλευρά έχει αρχίσει να επικαλείται λόγους ασφαλείας χαρακτηρίζοντας με δικά της κριτήρια ως «επικίνδυνους» αρκετούς από τους μετανάστες που βρίσκονται στις λίστες για επιστροφή. Το αποτέλεσμα είναι ένα ποσοστό των ανθρώπων αυτών να παραμένει τελικά στην Ελλάδα.
iefimerida