Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, περίπου το 45% των τροφίμων που καταναλώνουμε περιέχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, περίπου το 45% των τροφίμων που καταναλώνουμε περιέχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων (1,6% ξεπερνάει τα προβλεπόμενα όρια).
Το ΕΚ θέλει να προωθήσει τη χρήση φυσικών φυτοφαρμάκων και τη επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης.
Στις 15 Ιανουαρίου η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κανόνες, πριν από το τέλος του 2018, για την επίσπευση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και την καταγραφή των φυτοφαρμάκων χαμηλού κινδύνου.
Μέχρι σήμερα μόνο επτά δραστικές ουσίες από αυτές που έχουν ταξινομηθεί ως «χαμηλού κινδύνου» έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Μιλάμε για παθογόνους μικροοργανισμούς, ιούς, βακτήρια που πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία πιστοποίησης η οποία είναι μακροχρόνια και ακριβή», διευκρινίζει ο Χέρμπερτ Ντόρφμαν (ΕΛΚ, Ιταλία) μέλος της επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ και ένας από τους οκτώ συντάκτες του ψηφίσματος που ενέκρινε η ολομέλεια την περασμένη εβδομάδα.
Ορισμένα κράτη μέλη αρνήθηκαν να εγκρίνουν τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου, εξαιτίας της αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητάς τους.
Ωστόσο, δεν έλαβαν υπόψιν τους ούτε τα οφέλη στην αποδοτικότητα των πόρων για τη βιολογική γεωργία ούτε τις υγειονομικές δαπάνες των άλλων προϊόντων.
«Χρησιμοποιούμε πολύ συχνά τα συνηθισμένα φυτοφάρμακα, τα οποία είναι χημικά, τα περισσότερα είναι επικίνδυνα, έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν άλλους οργανισμούς και κάνουν κακό στην υγεία μας», λέει ο Πάβελ Ποκ (Σοσιαλιστές, Τσεχία).
Lawspot