Στην κατάσχεση καταθέσεων ύψους 124 εκατ. ευρώ προχώρησε το 2016 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η φορολογική διοίκηση κατάσχεσε τις καταθέσεις 188.226 φορολογουμένων για οφειλές τους προς το ελληνικό Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα διενεργήθηκαν 11 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων οι 4 αφορούσαν πρώτη κατοικία.
Συγκεκριμένα, από τους 11 πλειστηριασμούς οι 8 έγιναν στον νομό Αττικής και οι υπόλοιποι στον νομό Πέλλης. Η συνολική αξία των ακινήτων που οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό ανήλθε σε 8.469.900 ευρώ, με τη συνολική οφειλή να ανέρχεται σε 42,7 εκατ. ευρώ.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων για 839.056 οφειλέτες, ενώ με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.647.771. Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον έτος η εφορία θα «αγριέψει» καθώς θα πρέπει να συρρικνωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 13,9 δισ. ευρώ. Συνολικά το ποσό που χρωστούν οι μισοί φορολογούμενοι στο ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τα 95,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο πριν από την κρίση ανερχόταν στα επίπεδα των 35 δισ. ευρώ.
Το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ολοκλήρωσε 185 πλήρεις ελέγχους, εκ των οποίων μόλις 5 αφορούν φρέσκες υποθέσεις, ενώ το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ολοκλήρωσε 252 ελέγχους, εκ των οποίων μόλις 5 ήταν νέες υποθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους πλήρεις ελέγχους του ΚΕΜΕΕΠ βεβαιώθηκαν 475 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν κάτι λιγότερο από 119 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 24,98%. Συνολικά από τους πλήρεις και τους μερικούς ελέγχου η εισπραξιμότητα ανήλθε κατά 39,68%, έναντι μνημονιακού στόχου 45%. Οι εισπράξεις από ΚΕΦΟΜΕΠ κινήθηκαν επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με μόλις 59,81 εκατ. ευρώ να μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου από τα 473 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, δηλαδή μόλις το 12,66% των βεβαιωθέντων όταν ο μνημονιακός στόχος ήταν 22,5%.
Παρά το γεγονός ότι στον πρώτο μήνα του έτους δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός, ωστόσο το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν καθώς θα πρέπει να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι των ελέγχων. Το τρέχον έτος, η ΑΑΔΕ επικεντρώνει το ελεγκτικό της ενδιαφέρον σε υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας. Συγκεκριμένα:
• Το έτος 2017 θα διενεργηθούν τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι (3.500) πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και δεκαεννέα χιλιάδες οκτακόσιοι (19.800) μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες: Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και ΔΟΥ.
• Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, το 60% θα αφορά φορολογικά έτη της τελευταίας πενταετίας (2012-2016).
Πάντως, στις προθέσεις της νέας ανεξάρτητης αρχής είναι:
• Ο καθορισμός κλαδικών δεικτών και η θέσπιση νέων, εξειδικευμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του συστήματος ανάλυσης κινδύνου για στόχευση υποθέσεων ελέγχου.
• Ο εντοπισμός των μη δηλωμένων καταθέσεων, μέσω ελέγχων τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
• Η διενέργεια στοχευμένων προληπτικών και λοιπών ελέγχων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.
• Η δημιουργία μητρώου επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής για την υποβοήθηση και
• Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σχετικών ερευνών, στο πλαίσιο εντοπισμού κρουσμάτων φοροδιαφυγής.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ