Για παραβίαση από πλευράς Ισραήλ ιδιαίτερα σημαντικής «κόκκινης γραμμής», με τη νομοθεσία που επιτρέπει προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, εάν αυτά έχουν εποικιστεί με Ισραηλινούς εποίκους, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.
Ο νέος νόμος θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει εκατοντάδες στρέμματα ιδιωτικών παλαιστινιακών εκτάσεων στη Δυτική Όχθη, αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες με άλλα εδάφη ή με χρήματα. Η κίνηση του Τελ Αβίβ έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο των Παλαιστινίων όσο και των προασπιστών της λύσης των δύο κρατών.
Ο νόμος που εγκρίθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη από την Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο), δημιουργεί «πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία. «Είναι η πρώτη φορά που η Κνεσέτ νομοθετεί για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικά για θέματα ιδιοκτησίας. Παραβιάστηκε μια πολύ χοντρή κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε.
Ο νόμος «ανοίγει δυνητικά τον δρόμο για την πλήρη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και υπονομεύει με ουσιαστικό τρόπο τη λύση των δύο κρατών», δηλαδή τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.
Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να συμβουλευτεί όλες τις πλευρές» και επιφυλάσσεται να σχολιάσει αυτόν τον νόμο” μέχρι να αποφανθεί η ισραηλινή Δικαιοσύνη που θα κληθεί να αποφασίσει αν είναι σύννομος ή όχι, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Καταδίκη από πλευράς Αραβικού Συνδέσμου
Ο Αραβικός Σύνδεσμος από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «κλέβει τα εδάφη» των Παλαιστινίων. Ο εν λόγω νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο της ισραηλινής πολιτικής «που στοχεύει να εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα μιας λύσης των δύο κρατών και ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ.
Τον νέο νόμο καταδίκασαν επίσης η Ιορδανία και η Τουρκία. Ο υπουργός Πληροφοριών της Ιορδανίας προειδοποίησε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Petra, ότι η απόφαση του ισραηλινού κοινοβουλίου δημιουργεί τον κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες βίαιες ταραχές στην περιοχή και να τορπιλιστεί κάθε ειρηνευτική προσπάθεια.
Επικριτική και η Άγκυρα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την πολιτική στην οποία επιμένει το Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι η δήλωση έγινε εν μέσω της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Τουρισμού Νάμπι Αβτσί στο Τελ Αβίβ. Αυτή είναι και η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Τούρκος αξιωματούχος στο Ισραήλ μετά την πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά τη σοβαρή διπλωματική κρίση του 2010 με αφορμή την αναχαίτιση, από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις, στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην επιχείρηση αυτή των ισραηλινών δυνάμεων σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.