Δύο δήμαρχοι, ένας αντιδήμαρχος και άλλοι έξι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Δήμου Λαγκαδά καλούνται να λογοδοτήσουν στην ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης για το σκάνδαλο των ομώνυμων λουτρών, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Για την υπόθεση ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης έχει ασκήσει ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και άμεση συνέργεια στο αδίκημα.
Το κατηγορητήριο αφορά την περίοδο 2009-12 και τη διαχείριση χρημάτων προερχόμενων από τραπεζικό δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δημοτικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά Α.Ε. (ΔΕΕΙΠΛ).
Στο κάδρο των ευθυνών τοποθετούνται εννέα άτομα, ανάμεσα στα οποία ο σημερινός δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο προκάτοχός του Γιάννης Αναστασιάδης, ένας πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, αλλά και πρόεδροι και αντιπρόεδροι προηγούμενων διοικήσεων της ΔΕΕΙΠΛ.
Η υπόθεση, την οποία ερεύνησαν ελεγκτές της Οικονομικής Επιθεώρησης, ξεκινάει το 2010, όταν η τότε διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά συνήψε σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς για δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΕΙΠΛ.
Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους και δόθηκαν στη δημοτική επιχείρηση, η οποία διαχειρίζεται τα γνωστά Λουτρά Λαγκαδά.
Από το πόρισμα που συνέταξαν οι οικονομικοί επιθεωρητές φαίνεται ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμιά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, μέρος των εκταμιευθέντων χρημάτων δαπανήθηκε για μελέτες, μισθοδοσίες, προμηθευτές κ.ά., ενώ οι ελεγκτές περιγράφουν ως άγνωστη την τύχη που είχε ποσό 600-700 χιλιάδων ευρώ -από το ίδιο δάνειο- το οποίο δεν βρέθηκε στα ταμεία όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή στις αρχές του 2011.
Χθες το απόγευμα, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης ο δήμαρχος Λαγκάδα Γ. Καραγιάννης εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:
«Το κεφάλαιο αυτό νόμιμα αποδόθηκε εξ ολοκλήρου στον τραπεζικό λογαριασμό της Ανώνυμης Εταιρείας των Λουτρών, όπου δαπανήθηκε από την εταιρεία αποκλειστικά για τις ανάγκες της (αποπληρωμή δανείων της επιχείρησης, πληρωμή ΙΚΑ και Εφορίας, έργα της οικονομοτεχνικής μελέτης), όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση ελέγχου και τα υπάρχοντα παραστατικά.
»Αυτό θα αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Κατά συνέπεια και όσον αφορά το 2010 και το προαναφερόμενο συστατικό κεφάλαιο του 1.458.500€ δεν αγνοείται κανένα ποσό, όλες οι δαπάνες προκύπτουν με νόμιμα παραστατικά και περιγράφονται αναλυτικά στην έκθεση ελέγχου».
efsyn.gr