ΛΟΝΔΙΝΟ. Η συζήτηση του αιτήματος της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ε.Ε. ξεκίνησε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οπως επιβεβαιώθηκε από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, η Βουλή πρόκειται να επισφραγίσει την απόφαση του 52% του βρετανικού εκλογικού σώματος για Brexit, ενώ πηγές που γνωρίζουν τις ισορροπίες εντός της εκτίμησαν ότι καμία από τις προτεινόμενες τροπολογίες δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Αρχικά, η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει ότι το άρθρο 50, που καθορίζει την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης, θα ενεργοποιηθεί με κυβερνητική απόφαση. Ομως, την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οφείλει να υπάρξει προηγούμενη έγκριση της Βουλής. Σχόλιο της ιστοσελίδας Eurointelligence σημειώνει ότι η βάσανος του κοινοβουλίου θωρακίζει το Brexit και ότι η πορεία προς την έξοδο θα μπορούσε να ανακοπεί μόνο σε περίπτωση ραγδαίας αλλαγής του πολιτικού κλίματος, π.χ. στο ενδεχόμενο «αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, ή στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ, ή αμερικανικού εμπάργκο σε ευρωπαϊκά προϊόντα ή άλλου συμβάντος τέτοιας φύσης». Η πορεία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. συμβαδίζει με την ακόμη ισχυρότερη πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με τον σχολιαστή των F.T., Γκίντιον Ράκμαν, γίνεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή. «Η απόφαση εξόδου από την Ε.Ε. αφήνει τη Βρετανία σε θέση πολύ μεγαλύτερης εξάρτησης από τις ΗΠΑ, ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία η Αμερική έχει εκλέξει έναν ασταθή πρόεδρο που αντιτίθεται στις περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής» όπως είναι το ανοικτό εμπόριο, το οποίο η Μέι ευαγγελίζεται και ο Τραμπ απορρίπτει, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, τις οποίες η Μέι υποστηρίζει και ο Τραμπ αμφισβητεί και η στάση απέναντι στη Ρωσία, απέναντι στην οποία ο Τραμπ είναι πολύ πιο διαλλακτικός.
«Αν η Βρετανία είχε ψηφίσει να παραμείνει στην Ε.Ε., η προφανής απάντηση στην άφιξη ενός φιλορώσου οπαδού του προστατευτισμού στο Οβάλ Γραφείο θα ήταν να πάει πιο κοντά στους Ευρωπαίους συμμάχους της», σημείωσε ο αρθρογράφος. Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε με την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σύμφωνα με τον οποίο η συζήτηση συνοψίζεται στο ερώτημα «εμπιστευόμαστε την κρίση του λαού ή όχι;». Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις οπαδών της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. από το Εργατικό Κόμμα, οι οποίοι εξέφρασαν θλίψη για το γεγονός ότι επικράτησε η επιλογή της εξόδου, λέγοντας ωστόσο ότι δεν νομιμοποιούνται να την ανατρέψουν. Οι Εργατικοί εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι θα μπορέσει να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Πτήσεων, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, στη Europol και στη Εurojust.
Ο Κένεθ Κλαρκ
Ενας από τους λίγους Συντηρητικούς που ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν το Brexit είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κένεθ Κλαρκ. Ο Κλαρκ παρομοίασε τη ρητορική των οπαδών του Brexit με τα παραμύθια της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. «Οπως φαίνεται, αν ακολουθήσουμε το κουνέλι στην τρύπα του, βγαίνουμε στην αυλή των θαυμάτων και οι χώρες του κόσμου κάνουν ουρά για να μας προσφέρουν εμπορικά πλεονεκτήματα και πρόσβαση στις αγορές τους που δεν είχαμε κατορθώσει να αποσπάσουμε στο εσωτερικό της Ε.Ε.» σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι όπως όταν το κόμμα του χάνει στις εκλογές και μένει στην αντιπολίτευση δεν του ζητείται να υπερψηφίσει τις κυβερνητικές προτάσεις, έτσι και τώρα που υποστηρίζει την παραμονή στην Ε.Ε. είναι ανήκουστο να του ζητείται να ψηφίσει υπέρ της εξόδου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ