Η Βοσνία κατέθεσε σήμερα αίτημα για αναθεώρηση της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICJ) που είχε απαλλάξει τη Σερβία από τις κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας κατά τη διάρκεια του πολέμου την δεκαετία του 1990, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των Σερβοβόσνιων που υποστήριξαν ότι η κίνηση θέτει σε κίνδυνο την συλλογική προεδρία της χώρας.
Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν μια σπάνια κοινή ανακοίνωση, καλώντας όλες τις πλευρές στην χώρα να επιδιώξουν τον διάλογο και να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις διεθνοτικές εντάσεις.
Η απόφαση του 2007 που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την εκδίκαση των εγκλημάτων που φέρονταν ότι τελέστηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, απάλλαξε την Σερβία από κατηγορίες άμεσης ευθύνης για τις δολοφονίες, τους βιασμούς και «την εθνοκάθαρση» που διαπράχθηκαν στην Βοσνία κατά την διάρκεια του πολέμου. Εντούτοις, το ICJ είχε επισημάνει ότι η Σερβία απέτυχε να αποτρέψει την συντέλεση γενοκτονίας.
Η απόφαση του Δικαστηρίου κατέληγε ότι γενοκτονία διαπράχθηκε μόνο στην Σρεμπρένιτσα, την πόλη της Βοσνίας όπου διαπράχθηκε το 1995 η χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την δολοφονία περίπου 8.000 μουσουλμάνων από σερβοβοσνιακές δυνάμεις.
Ο Βόσνιος πολιτικός Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ηγέτης του μεγαλύτερου μουσουλμανικού βοσνιακού κόμματος SDA και εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στην Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης υπεραμύνθηκε της απόφασης για κατάθεση του αιτήματος στο ICJ, ενάντια στην σθεναρή αντιπολίτευση των εκπροσώπων των Σέρβων και Κροατών στο συλλογικό προεδρείο της χώρας.
«Το αίτημα κατατέθηκε αυτήν ακριβώς την στιγμή», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των τριών προέδρων, όπου αρνήθηκε να λάβει μέρος σε ψηφοφορία σχετικά με το ζήτημα.
«Πιστεύω ότι βρίσκομαι στο μονοπάτι της αλήθειας και της δικαιοσύνης», σημείωσε ο Ιζετμπέγκοβιτς.
Αλλά ο Μλάντεν Ίβανιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων στη συλλογική προεδρία, καταδίκασε την κατάθεση του αιτήματος, διαμηνύοντας ότι πλέον είναι αβέβαιο αν η τριμερή εναλλασσόμενη προεδρία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στο μέλλον.
«Φοβάμαι ότι εισήλθαμε σε μια πολύ σοβαρή κρίση», είπε ο Ίβανιτς στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση.
Οι σερβοβόσνιοι πολιτικοί έχουν απειλήσει να εμποδίσουν τις εργασίες του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στο Σαράγιεβο, στο ενδεχόμενο κατάθεσης του αιτήματος της αναθεώρησης. Κατηγορούν τον Ιζετμπέγκοβιτς ότι παραβίασε το Σύνταγμα και την συμφωνία του Ντέιτον.
Οι μουσουλμάνοι ελπίζουν ότι μια αναθεώρηση της απόφασης μπορεί να ρίξει περισσότερο φως σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου, στον οποίο τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι σερβοβόσνιοι θεωρούν ότι το νομικό αίτημα στοχεύει τους ίδιους και την συμφιλίωση.
Οι πρεσβευτές των χωρών που συμμετέχουν στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας για την Βοσνία, συναντήθηκαν σήμερα στο Σαράγιεβο για να συζητήσουν την κατάσταση.
«Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και να επιστρέψουν στις αρχές του συμβιβασμού, του διαλόγου και της συναίνεσης για την λήψη αποφάσεων, σεβόμενοι το Σύνταγμα της χώρας, τους θεσμούς της και το κράτος δικαίου», υπογράμμισαν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Η απόφαση που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ήταν στις 26 Φεβρουαρίου του 2007 και η προθεσμία που προβλέπονταν για κατάθεση ένστασης για αναθεώρηση της απόφασης ήταν 10 χρόνια.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ