Βαρύ κατηγορητήριο σχετικό με τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος αναμένει την Αντωνία Ηλία, η οποία εδώ και έτη παραμένει στην Βρετανία, καθώς η έκδοσή της στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα από τα μακροβιότερα σίριαλ στη δικαστικκή ιστορία. Η πρώην πρωτοδίκης εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα που της…
παρείχε η νομοθεσία, χάνοντας τη μία μετά την άλλη τις δικαστικές “μάχες” απέναντι στις βρετανικές αρχές που αποφάνθηκαν θετικά για την έκδοσή της.
Τώρα λένε οι ελληνικές αρχές της απομένει λίγος χρόνος ακόμα μέχρι να πατήσει στα πάτρια εδάφη για να λογοδοτήσει για τις πράξεις που της καταλογίζει η Ελληνική Δικαιοσύνη.
Η τελευταία προσπάθεια της Αντωνίας Ηλία να “ροκανίσει” το χρόνο έλαβε χώρα πριν, περίπου ένα μήνα όταν επικαλέσθηκε ασθένεια, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η παράδοσή της στους Έλληνες αστυνομικούς.
Το νεο εγχείρημα της Ελλάδας να φέρει στην Ελλάδα την πρώην δικαστική λειτουργό για να δικαστεί θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Φεβρουάριο και στο κλιμάκιο που θα μεταβεί στο αεροδρόμιο του Χίθροου αναμένεται να περιλαμβάνεται και Έλληνας γιατρός για παν ενδεχόμενο…
Για την Αντωνία Ηλία, τη νέα επιχείρηση των ελληνικών αρχών για την παραλαβή της από τους Βρετανούς και για το ιστορικό της πολύχρονης φυγοδικίας της γράφει στο “Έθνος της Κυριακής” η Σοφία Φασουλάκη, σε ρεπορτάζ της τα εξής:
Σε λίγες ημέρες θα γίνει η τέταρτη προσπάθεια να… πατήσει το πόδι της σε ελληνικό έδαφος, με τους Αγγλους αστυνομικούς να ζητούν από την Ελλάδα τη συνδρομή Ελληνα γιατρού στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ο οποίος θα συνοδέψει στη συνέχεια την πρώην πρωτοδίκη πίσω στα πάτρια εδάφη.
Η Αντωνία Ηλία χαρακτηρίζεται ως μοναδική περίπτωση, αφού κατάφερε να διαφεύγει για τουλάχιστον 10 χρόνια από την τσιμπίδα του νόμου, αντιστεκόμενη στο Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης που έχει εκδώσει πολλές φορές η Ελλάδα, φθάνοντας ακόμη και στο σημείο να ζητήσει άσυλο (!) από τις αγγλικές Αρχές. Η τελευταία φορά ήταν πριν από περίπου έναν μήνα, με τα στελέχη της βρετανικής Ιντερπόλ να είναι έτοιμα να παραδώσουν την πρώην δικαστή στους Ελληνες αστυνομικούς. Ομως η Α. Ηλία αισθάνθηκε αδιαθεσία, είχε λιποθυμικές τάσεις, με αποτέλεσμα οι Αγγλοι να μη ρισκάρουν την παράδοσή της, φοβούμενοι «έκτροπα» μέσα στο αεροπλάνο! Ως εκ τούτου ζήτησαν τη βοήθεια Ελληνα γιατρού, ο οποίος θα ταξιδέψει μαζί με 3 αστυνομικούς μέχρι το Χίθροου για να την παραλάβουν, μέσα στον Φεβρουάριο.
Δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι το ίδιο… σκηνικό είχε διαδραματιστεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί και πάλι η αποστολή και οι αστυνομικοί να γυρίσουν στην Ελλάδα με άδεια χέρια.
Εισαγγελικές πηγές αντικρούουν στο «Εθνος της Κυριακής» όσα υποστηρίζει η Αντωνία Ηλία μιλώντας για «εκδικητικότητα» και «πολιτική δίωξη» σε βάρος της. «Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες και πρέπει να διερευνηθούν» λένε, «μακάρι η αθωότητά της να αποδειχθεί».
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δικαστεί και να μην κοροϊδεύει τη Δικαιοσύνη, την οποία άλλωστε υπηρέτησε». Η Αντωνία Ηλία ενεπλάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα, με τις Αρχές να της απαγγέλλουν κατηγορίες για κακουργηματική απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Φέρεται ότι ευνόησε υποθέσεις στις οποίες είχε εμπλοκή ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, η ίδια ωστόσο το αρνείται. Οταν είδε «τα σκούρα» και λίγο πριν καταδικαστεί για μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες για 4 συνεχή χρόνια έφυγε από τη χώρα, με την Αστυνομία να νομίζει ότι βρίσκεται στον Λίβανο, όπου δεν μπορεί να εκτελεστεί το Ευρωπαϊκό ένταλμα.
Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν στην Αγγλία, όπου εμφανιζόταν ως καθηγήτρια Γαλλικών, δίνοντας μάχη στα δικαστήρια για να μην εκδοθεί στην Ελλάδα. Μετά από μεγάλο και πολύχρονο δικαστικό αγώνα η Α. Ηλία έχασε όλα τα δικαστήρια, αφού κρίθηκε ότι πρέπει να επιστρέψει. Η ώρα αυτή όμως αργεί, με δική της υπαιτιότητα, όπως λένε εισαγγελικές πηγές.
«Με λένε Ζαμίν»
Η Αντωνία Ηλία, ή Τόνια για τους φίλους της, συνελήφθη τον Μάιο του 2011 στο Μπράιτον της Αγγλίας – αφού εις βάρος της, την εποχή εκείνη, εκκρεμούσαν πέντε Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης. Οταν οδηγήθηκε στο βρετανικό δικαστήριο για πρώτη φορά αρνήθηκε την ταυτότητά της. «Με λένε Αντωνία Ζαμίν και είμαι Γαλλίδα» είχε πει.
Αφού εξακριβώθηκε η ταυτότητά της προφυλακίστηκε για 19 μήνες. Αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2012 και από τότε ζούσε με περιοριστικά μέτρα, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι και προσπαθώντας με κάθε τρόπο να μη βρεθεί ενώπιον των ελληνικών Αρχών.
Στα τέλη του 2015 η πρώην ανακρίτρια είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο καταγγέλλοντας Ελληνες συναδέλφους της για ψευδή στοιχεία, τα οποία στέλνουν στα βρετανικά δικαστήρια για να επιτύχουν την έκδοσή της.
«Είμαι ο πτωχότερος δικαστής παγκοσμίως και να είσθε σίγουρος ότι το όνομά μου, καθώς και το όνομα όλων των συγγενικών μου προσώπων, δεν θα έχετε την τύχη να το συναντήσετε στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ» ανέφερε στην επιστολή της προς τον πρώην υπουργό.
«Απεναντίας ως δικαστής που πολέμησα όσο κανείς άλλος τη διαφθορά, αρνούμενη να υποκύψω σε παράνομες εντολές ανωτέρων μου, λόγω οικονομικών μου προσωπικών και οικογενειακών μου χρεών στις τράπεζες έχασα ακόμη και το πατρικό μου σπίτι. Για τον λόγο άλλωστε αυτόν, ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο από τις αγγλικές Αρχές, λόγω της υφιστάμενης κατηγορίας του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κρίθηκα και επίσημα άπορη και μου χορηγήθηκαν επιδόματα ανεργίας, ενοικίου, νομικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Με την ίδια επιστολή ζητούσε από τον Ν. Παρασκευόπουλο να αποδοθούν ευθύνες στους εισαγγελείς που την κυνηγούν, «αλλά κυρίως να προβείτε το συντομότερο δυνατόν, και διαρκούσης ακόμη της έρευνάς σας, σε άμεση κατεπείγουσα ενημέρωση του αγγλικού δικαστηρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η τυχόν απόφαση της έκδοσής μου».
Η Αντωνία Ηλία εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα στα βρετανικά δικαστήρια και τώρα φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή να λογοδοτήσει για τις πράξεις που της καταλογίζονται. Μέχρι να έρθει όμως στην Ελλάδα όλα είναι ανοιχτά, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα σκαρφιστεί για να αποφύγει την έκδοσή της.
directNEWS.gr