Σε 288.229 ανέρχονται οι εκκρεμείς υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια των διοικητικών δικαστών, ενώ εάν κατατεθεί σήμερα μία αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, θα εκδικαστεί μετά από 7 χρόνια.
Στα χρόνια της κρίσης ψηφίστηκαν 38 νόμοι για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά κανένας δεν χτύπησε τη ρίζα του κακού και η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που ακούστηκαν από την πρόεδρο της ένωσης διοικητικών δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη στην ετήσια τακτική συνέλευση της ένωσης.
Η δικαστική λειτουργός, όμως, δεν έμεινε μόνο στις διαπιστώσεις, αλλά μίλησε και για τις αιτίες που προκαλούν την ασφυξία στη διοικητική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές, οι λόγοι που οδηγούν στην καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης είναι μεταξύ άλλων:
• Η επιβολή νέων φόρων, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί, οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, μέτρα που επειδή θεωρούνται άδικα -και επειδή ο πολίτης δεν έχει πού αλλού να προσφύγει- ζητεί καταφύγιο στη Δικαιοσύνη. Η τακτική του Δημοσίου να μη συμμορφώνεται με τις δυσμενείς γι’ αυτό δικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να επιβαρύνονται με χιλιάδες υποθέσεις για τις οποίες τα νομικά ζητήματα έχουν λυθεί αμετακλήτως. Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, η έλλειψη μηχανοργάνωσης. Ο κατά προτίμηση προσδιορισμός των φορολογικών υποθέσεων λόγω μνημονιακής υποχρέωσης, με αποτέλεσμα ο προσδιορισμός των αγωγών αποζημίωσης να μένει πίσω. Οι διοικητικοί δικαστές έβαλαν στο στόχαστρό τους και την πρόσφατη διάταξη για το «αναβολόσημο», το παράβολο δηλαδή που θεσμοθετήθηκε όταν ζητείται αναβολή, το οποίο όπως είπαν δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του νόμου (επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης) αλλά ταμειακές ανάγκες. Μάλιστα η πρόεδρος της ένωσης σημείωσε ότι το 60% με 70% των υποθέσεων αναβάλλεται εξατίας του Δημοσίου, αφού η διοίκηση δεν προσκομίζει εγκαίρως τον φάκελό της. Στην ετήσια συνέλευσή τους οι διοικητικοί δικαστές μίλησαν για «διαχρονική εμμονή των κυβερνήσεων να θέλουν οικονομικά υποτιμημένη τη δικαστική λειτουργία» θέτοντας ως παράδειγμα και την πρόσφατη συζήτηση που άνοιξε από το υπουργείο Οικονομικών για τα ειδικά μισθολόγια. Για τη συνδικαλιστική ένωση, το νέο μισθολόγιο σημαίνει μείωση στις αποδοχές των νέων δικαστών και επιδόματα ευθύνης στους ανώτατους, ρυθμίσεις που συνεπάγονται τη δημιουργία δικαστών δύο ταχυτήτων.
Σοφία Φασουλάκη
ΕΘΝΟΣ