ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε χθες τη Βουδαπέστη και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν ότι η μελλοντική παροχή ρωσικού αερίου και πετρελαίου στην Ουγγαρία είναι απολύτως εγγυημένη, επιμένοντας στις οικονομικές πτυχές μιας διμερούς σχέσης που θεωρείται δίαυλος ρωσικής επιρροής στη Γηραιά Ηπειρο. Η επίσκεψη ήταν ένας κρίκος στην «πυρηνική διπλωματία» της Ρωσίας, μέσω της ανέγερσης εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη ρωσική Rosatom. Το έργο Paks II έχει προϋπολογισμό 12 δισ. ευρώ και χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρθηκε να καλύψει το πλήρες κόστος, όχι μόνο τα 10 δισ. όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. «Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, οι όροι θα είναι κάπως διαφορετικοί», προσέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας κατ’ επανάληψη ότι το έργο θα προσφέρει στην Ουγγαρία «10.000 θέσεις εργασίας για προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης».
Το έργο, ωστόσο, παραμένει στα χαρτιά, ενόσω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά κατά πόσον παραβιάζονται οι κανόνες για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Το ευρωπαϊκό αντιπυρηνικό κίνημα, που έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε μια σειρά χωρών με προεξάρχουσα τη Γερμανία, που εγκαταλείπει πλήρως την ατομική ενέργεια, έχει σταθεί ανίκανο να εμποδίσει το έργο Ρaks II, καθώς αυτό επενδύεται με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία.
«Τέτοιου είδους συμφωνίες ενισχύουν την επιρροή του Κρεμλίνου στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει παραδοσιακά και μέσω του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε στην ιστοσελίδα Politico ο αναλυτής της Global Risk Insights, Ιαν Αρμστρονγκ. «Στις περιπτώσεις συμφωνιών που συνδέονται με σημαντική οικονομική βοήθεια, όπως συμβαίνει στην Ουγγαρία, πρόκειται για απευθείας αγορά επιρροής σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
Η ιστοσελίδα σκιαγραφεί τη λειτουργία της Rosatom ως βραχίονα της ρωσικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι επικεφαλής της από το 2005 έως πρόσφατα ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριένκο. «Ενα πυρηνικό εργοστάσιο δεν είναι σαν μια στρατιωτική βάση», σημείωσε ο Αρμστρονγκ, «αλλά είναι μια μόνιμη παρουσία στη χώρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι παρόντες όχι μόνο Ρώσοι επιστήμονες και μηχανικοί, αλλά και Ρώσοι αξιωματούχοι ασφαλείας».
Υπ’ αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ιδωθούν και οι συμφωνίες της Rosatom για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν και ο Ορμπαν ανέφεραν την Τουρκία σε σχέση με τον αγωγό αερίου Turkish Stream, τον οποίο εξέφρασαν την επιθυμία να προεκτείνουν μέχρι την Ουγγαρία. Η επίσκεψη εκτυλίχθηκε σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, το οποίο οι δύο ηγέτες δεν σχολίασαν, αλλά είχε νωρίτερα περιγράψει ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιζάρτο. «Οποτε επιδιώκουμε να προωθήσουμε τις διμερείς σχέσεις, δεχόμαστε πιέσεις από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ να μην το κάνουμε», δήλωσε ο Σζιζάρτο. «Τώρα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ενώ προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, δεν θα ασκηθεί αμερικανική πίεση να μην το κάνουμε».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ