Είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 8 ετών, όμως είχε δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή της, καθώς έχει δύο ανήλικα παιδιά τα οποία μεγαλώνει μόνη της, διότι ο άντρας της έχει πεθάνει. Χθες το δικαστήριο μείωσε την ποινή μόνο κατά ένα χρόνο και η 51χρονη οδηγήθηκε στις φυλακές.
Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισής της, Κώστας Κρόμπας, μετά την έκδοση της απόφασης με την οποία οδηγήθηκε στη φυλακή, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ήταν μια εντελώς απρόσμενη απόφαση. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα τα οποία προβλέπονται από την ποινική νομοθεσία, προκειμένου τα δύο ανήλικα τέκνα της να μη μεγαλώσουν στερούμενα και πατέρα και μητέρας».
Για άλλη μια φορά οι ισχυρισμοί της 51χρονης, ότι την εκβίαζε ο εργοδότης της (ο οποίος πλέον δε βρίσκεται στη ζωή) και γι’ αυτό το έκανε, δεν έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο την έκρινε ένοχη για έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ επάγγελμα και συνήθεια.
Εικονικά τιμολόγια
Το Μάιο του 2012 κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο σε κατάστημα κατεψυγμένων προϊόντων που διατηρούσε η 51χρονη στην περιοχή της Κυπαρισσίας. Η κατηγορούμενη εργαζόταν παράλληλα σε μεγάλη εταιρεία τυποποίησης – εμπορίας ελαιολάδου, με αντικείμενο τα λογιστικά της. Η εργασία της, ως βοηθός λογιστή, γινόταν άτυπα, καθώς ως λογιστής της εταιρείας στα επίσημα έγγραφα φαινόταν φοροτεχνικός.
Η 51χρονη καταδικάσθηκε ότι απέσπασε τιμολόγια της εταιρείας που εργαζόταν, τα πλαστογραφούσε και εξέδιδε εικονικά για εμπορία ελαιολάδου πολλών τόνων. Συνολικά υπολογίσθηκε ότι για 8 χρόνια είχε εκδώσει 98 εικονικά – πλαστά τιμολόγια, συνολικής αξίας 1.827.965 ευρώ. Τα τιμολόγια είχαν εκδοθεί στα έντυπα με τη φίρμα της εταιρείας, αλλά στο όνομά της ή στο όνομα δύο γνωστών της (εκ των οποίων το ένα συγγενικό της πρόσωπο). Από τα 98 αυτά τιμολόγια ο ΦΠΑ που αναλογούσε για επιστροφή ήταν 149.722,84 ευρώ, ενώ η 51χρονη είχε ήδη εισπράξει παράνομα 106.943,02 ευρώ.
Το ΦΠΑ εισέπραττε καταθέτοντας τα εικονικά τιμολόγια στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στα Φιλιατρά.
Κατά την κατάθεσή του ο κανονικός λογιστής της εταιρείας, είπε πως έπεσε από τα σύννεφα όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ενώ θεωρεί «τραβηγμένο» τον ισχυρισμό ότι την εκβίαζε ο εργοδότης της.
Έλεγχος από ΣΔΟΕ
Υπάλληλος του ΣΔΟΕ που συμμετείχε στην έρευνα κατέθεσε ότι ο έλεγχος ξεκίνησε με εντολή εισαγγελέα για έκδοση εικονικών τιμολογίων για αγροτικά προϊόντα γενικά στη Μεσσηνία. Με τον πρώτο έλεγχο κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει, καθώς στο τιμολόγιο της εταιρείας αναγραφόταν το δικό της ΑΦΜ, ενώ στα τελευταία τιμολόγια που κατατέθηκαν ο μηχανισμός σήμανσης των παραστατικών ανήκε στη δική της επιχείρηση με κατεψυγμένα προϊόντα και όχι στην εταιρεία με τα λάδια. Επίσης, παρουσιάζονταν τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι μόνο το 2010 παρουσιαζόταν παραγωγή 46 τόνων ελαιολάδου από την ίδια και τους άλλους δύο παραγωγούς.
Το Δεκέμβριο του 2011 την κάλεσαν εγγράφως να παρουσιασθεί για να δώσει εξηγήσεις, όμως δεν εμφανίστηκε και έτσι τον Μάιο του 2012 πήγαν στη επιχείρησή της. Στην αρχή, όπως είπε, αρνήθηκε, μετά παραδέχτηκε ότι έχει κάνει κάποια αλλά λόγω μεγάλης ανάγκης για χρήματα για πρόβλημα υγείας συγγενούς της, και στο τέλος ότι το έκανε γιατί την εκβίαζε και την απειλούσε ο εργοδότης της,
Ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ είπε ότι για τα εικονικά τιμολόγια που είχε εκδώσει το 2010 δεν είχε προχωρήσει στην είσπραξη του ΦΠΑ, ενώ είχε εισπράξει το ΦΠΑ για τα εικονικά από το 2002 έως το 2009.
Εξήγησε, επίσης, ότι η κατηγορουμένη είχε ισχυρισθεί ότι ο εργοδότης της την έβαλε να το κάνει αυτό για να καλύψει λογιστικό έλλειμμα της εταιρείας του, όμως δεν το διαπίστωσαν κατά τον έλεγχο. Επίσης, υπογράμμισε ότι η εταιρεία για να κερδίσει από τα εικονικά τιμολόγια θα έπρεπε να τα είχε καταχωρίσει στα βιβλία της και αυτό δεν είχε γίνει.
Τέλος, είπε ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών θα έπρεπε να κάνει έλεγχο, όταν έβλεπε τιμολόγια με τόσο μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, και έτσι δε θα είχε φτάσει η κατάσταση σε τέτοιο σημείο.
Τέλος, κατέθεσαν δύο μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίες ανέφεραν ότι είχαν βιώσει περιστατικά περίεργης συμπεριφοράς από τον εργοδότη της.
Απολογία
Στην απολογία της η 51χρονη έδωσε τις ίδιες εξηγήσεις όπως και την πρώτη φορά. Είπε ότι ο εργοδότης της την κάλεσε κάποια στιγμή και της ανέφερε ότι υπάρχει έλλειμμα στις αποθήκες του και πως έχει συμφωνήσει με το λογιστή να κοπούν κάποια τιμολόγια για να καλυφθεί, καθώς θα γινόταν έλεγχος. Όπως είπε, τότε δεν πονηρεύτηκε και το τιμολόγιο κόπηκε στο όνομα θείας της. Μετά της ζήτησε, όπως ισχυρίσθηκε, να το πάει στην ΕΑΣ Φιλιατρών και όλο αυτό άρχισε να της φαίνεται περίεργο.
Όταν κατάλαβε τι συμβαίνει, του είπε ότι δε θα συνεχίσει να το κάνει και τότε ισχυρίσθηκε πως ξεκίνησαν οι εκβιασμοί και οι απειλές.
Μάλιστα, κατέθεσε πως όταν ήρθε το χαρτί από το ΣΔΟΕ για έλεγχο, το έκρυψε προκειμένου να γίνει και να ανακαλυφθεί ό,τι συνέβαινε, για να τελειώσει, όπως είπε, το μαρτύριό της. Μετά τη σύλληψή της, είπε ότι για 1,5 χρόνο την παρακολουθούσε ένα μαύρο τζιπ.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν πείσθηκε από τους ισχυρισμούς της και την καταδίκασε.
Της Βίκυς Βετουλάκη