Σε 821 ανέρχονται τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, στο πλαίσιο των τεσσάρων από τα οκτώ καθεστώτα που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά τη βιομηχανία και κυρίως τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Επενδύσεις που εάν και όταν υλοποιηθούν ίσως αλλάξουν τελικά και το μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας που μέχρι τώρα βασιζόταν κυρίως στην κατανάλωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί ανά καθεστώς είναι τα ακόλουθα:
• Νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις: 271 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 484,87 εκατ. ευρώ.
• Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού: 54 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 170,18 εκατ. ευρώ.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένα επενδυτικό σχέδιο στο πλαίσιο του καθεστώτος «Επενδύσεις μείζονος μεγέθους». Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του καθεστώτος αυτού ενισχύονται επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20 εκατ. ευρώ και δημιουργούν δύο τουλάχιστον θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύριο επιλέξιμης επένδυσης. Τα κίνητρα που προβλέπονται είναι σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια και σε περίπτωση μείωσης αυτού υπαγωγή στον νέο, χαμηλότερο συντελεστή ή χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης (fast track). Υπάρχει, πάντως, περιθώριο έως τις 28 Απριλίου 2017, καθώς αυτή είναι η καταληκτική προθεσμία τόσο για το εν λόγω καθεστώς όσο και για τις «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού», εκτός εάν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός.
Για τα άλλα δύο καθεστώτα («Γενική επιχειρηματικότητα» και «Νέες και ανεξάρτητες ΜμΕ») η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των σχεδίων στο πλαίσιο του α΄ κύκλου ήταν η 30ή Ιανουαρίου 2017, ενώ η οριστική υποβολή των ηλεκτρονικών φακέλων πρέπει να γίνει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2017.
Στο 41,3% των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν, οι επιχειρήσεις ζητούν να ενισχυθούν με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις αιτούνται άμεση επιχορήγηση ενίσχυσης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), ενίσχυση για το μισθολογικό κόστος.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων αφορούν τη βιομηχανία (κυρίως τον κλάδο της αγροτοδιατροφής). Το 35% περίπου των επενδυτικών σχεδίων και το 48,7% του συνολικού ύψους επενδύσεων αφορούν τον τουριστικό κλάδο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, εντός του Μαρτίου αναμένεται να προκηρυχθούν δύο ακόμη καθεστώτα του αναπτυξιακού («Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜμΕ» και «Συνέργειες και Δικτυώσεις»), ενώ μέχρι τέλος Απριλίου τα καθεστώτα «Ταμεία Συμμετοχών» και «Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια».