Έκρηξη απλήρωτων φόρων 1,63 δισ. ευρώ από το Μνημόνιο ΙΙΙ – Ένας στους πέντε αντιμέτωπος με κατασχέσεις

405

Το 2016 εισπράχθηκαν συνολικά 5,2 δισ. ευρώ από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, με μπαράζ κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία – Απλήρωτα έμειναν 1,63 δισ. ευρώ λόγω υπερφορολόγησης – Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες χρωστούν πάνω από το 53% του ΑΕΠ! – Στις 851.818 έφθασαν οι κατασχέσεις, με τις 12.764 να επιβάλλονται εντός του Ιανουαρίου 2017 – Κατά μέσο όρο κάθε μέρα γίνονται περίπου 500 κατασχέσεις

Μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ στο ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σημειώθηκε τον φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016. Παρ’ όλα αυτά τον φετινό Ιανουάριο κατέστησαν ληξιπρόθεσμα άλλα 1,63 δισ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο τα οποία έπρεπε να είχαν πληρωθεί εμπρόθεσμα τον Δεκέμβριο του 2016, ο δε αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε λίγο πάνω από το επίπεδο των 4,17 εκατομμυρίων. Επίσης, εντός του φετινού Ιανουαρίου οι κατασχέσεις σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου έφθασαν τις 12.764.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με νεώτερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φυσικών και των νομικών προσώπων προς τις Δ.Ο.Υ. ανέρχονταν σε 93,4 δισ ευρώ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους από 95,29 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 26.723 άτομα, από 4.146.483 στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 σε 4.173.206 στο τέλος Ιανουαρίου 2017. Ουσιαστικά πάνω από τους μισούς Έλληνες φορολογούμενους εξακολουθούν να οφείλουν στο Δημόσιο πάνω από το 53% του ΑΕΠ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι εντός του 2016 οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε (τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία) κατάφεραν να εισπράξουν συνολικά πάνω από 5,2 δισ. ευρώ παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, προχωρώντας σε πλήθος κατασχέσεων σε εισοδήματα, έσοδα και περιουσιακά στοιχεία οφειλέτων του Δημοσίου.

LIXIP1Πρόστιμα για παραβάσεις του Κ.Β.Σ. το 1/3 των χρεών

Μεγάλο τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. καλύπτεται από πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, για έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, για μη έκδοση ή για ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και πλήθος άλλων παραβάσεων του ισχύσαντος μέχρι το 2013 Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 31,5 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύπτουν περίπου το 1/3 των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εξακολουθούν να τα θεωρούν ως χρωστούμενα από τους φορολογούμενους, παρ’ ότι γνωρίζουν ότι είναι απίθανο να τα εισπράξουν στο σύνολό τους δεδομένου ότι έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και είναι αδύνατο να εξοφληθούν από τους οφειλέτες τους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν χρεοκοπήσει κι έχουν βάλει “λουκέτο”.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την παλαιότητα των οφειλών προς το Δημόσιο από πρόστιμα του Κ.Β.Σ. και την ταυτότητα των οφειλετών των ποσών αυτών, τα 3,9 δισ. ευρώ των οφειλών των φορολογουμένων από πρόστιμα του Κ.Β.Σ. αφορούν στην περίοδο 1976-2005, δηλαδή έχουν παλαιότητα από 11 έως και 40 έτη!

Έκρηξη κατασχέσεων

Έντός του Ιανουαρίου 2017 τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου, αυξήθηκαν από 839.056 σε 851.818. Δηλαδή, εντός του φετινού Ιανουαρίου επιβλήθηκαν 12.764 νέες κατασχέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου φθάνει, κατά μέσο όρο, τις 500 ανά εργάσιμη μέρα! Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Πάντως, από το σύνολο των 4.173.206 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.672.500 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κι από αυτούς οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 851.818, δηλαδή στο 50,93%!
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους:

– Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν πρόσφατα έφθασαν στα 1,63 δισ. ευρώ εκ των οποίων όμως μόνο τα 737 εκατ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.

– Από τα νέα χρέη ύψους 1,63 δισ. ευρώ η Α.Α.Δ.Ε. κατάφερε – μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων – να εισπράξει μόλις 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 2,9%. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (τα βεβαιωθέντα μέχρι 31-12-2016), εισπράχθηκαν εντός του φετινού Ιανουαρίου 322 εκατ. ευρώ.

Έλεγχοι -Ποινικές διώξεις

Από τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. προκύπτει επίσης ότι 123 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 211,35 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr