Η αρχιλοχίας ήθελε ωράριο γραφείου, το δικαστήριο είπε όχι

308

H υπηρεσία των γυναικών στην Εθνική Φρουρά έχει τις ιδιαιτερότητές της, τις οποίες θα πρέπει να αποδεχθούν. Οι ιδιαιτερότητες αυτές έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και ιδίως με τα ωράρια. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Κύπρου σε προσφυγή γυναίκας αρχιλοχία της Εθνικής Φρουράς.

Η αρχιλοχίας προσέφυγε εναντίον του αρχηγού ΓΕΕΦ γιατί απέρριψε το 2014 αίτημά της να εργάζεται ώς τις 15:00 το απόγευμα, λόγω του ότι είχε παιδί 5 ετών και ο σύζυγός της εργαζόταν σε εταιρεία στο εξωτερικό, ενώ οι γονείς της ήταν υπερήλικοι.

Ειδικό ωράριο
Η αρχιλοχίας επικαλούμενη τις προσωπικές της συνθήκες ζήτησε να απαλλαγεί από κάθε υπηρεσία και άλλες υπηρεσιακές δεσμεύσεις μετά τις 15:00 το απόγευμα. Με απλά λόγια ζητούσε να εργάζεται ωράριο γραφείου. Ο αρχηγός ΓΕΕΦ απέρριψε το αίτημα γιατί δεν καλυπτόταν από σχετική διαταγή που αφορούσε το ωράριο των γυναικών υπαξιωματικών. Ωστόσο της έκανε τη χάρη και την τοποθέτησε στο υπασπιστήριο του Α/ΓΕΕΦ. Τις ημέρες που θα ήταν βάρδια θα εργαζόταν ώς τις 9:00 το βράδυ και από τις 9:00 ώς τις 7:00 το πρωί θα βρισκόταν σε «επιφυλακή» στο σπίτι της. Ωστόσο και αυτή η παραχώρηση δεν φάνηκε ικανοποιητική για την αρχιλοχία και προσέφυγε στη δικαιοσύνη επικαλούμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας.