Νέα ισόβια στον Κάρλος για επίθεση στο Παρίσι το 1974

287

Σε νέα ποινή ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκε ένας από τους γνωστότερους τρομοκράτες της σύγχρονης εποχής, ο Κάρλος («Το Τσακάλι») στη Γαλλία, για τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το 1974.

Ο Κάρλος, Βενεζουελάνος του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης στις γαλλικές φυλακές για τον φόνο δύο Γάλλων μυστικών αστυνομικών και ενός Λιβανέζου συνδέσμου του με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το 1975.

Μετά από πολύχρονη τρομοκρατική δραστηριότητα, είχε παραδοθεί από τις αρχές του Σουδάν στις γαλλικές αρχές ασφαλείας το 1994.

Για πολλά χρόνια, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες χαρακτήριζαν τον Κάρλος πράκτορα της σοβιετικής KGB.

Η καταδίκη του, την Τρίτη, αφορά επίθεση σε φαρμακείο στο Παρίσι, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 34, το 1974.

Ο Ούγο Τσάβες, πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 μέχρι τον θάνατό του, το 2013, είχε χαρακτηρίσει τον Κάρλος «καλό του φίλο» και είχε υπερασπιστεί την άποψη ότι πολλές από τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί ήταν χαλκευμένες, επειδή ο τελευταίος ήταν «αγωνιστής για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Μετά το 2001, και ενώ μέχρι τότε εμφανιζόταν ως μαρξιστής – λενινιστής, ασπάστηκε το Ισλάμ και είχε προχωρήσει σε επαινετικές δηλώσεις για τον «αντιιμπεριαλιστικό αγώνα» του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

 

ΠΗΓΗnaftemporiki.gr