Για την 29η Σεπτεμβρίου 2017 αναβλήθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η εκδίκαση υπόθεσης με κατηγορούμενους για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, 4 φαρμακοποιούς της Ρόδου, που φέρονται να ενεπλάκησαν στην υπόθεση των εικονικών συνταγογραφήσεων φαρμάκων, που αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο επιθεωρητών του ΥΠΕΔΥΦΚΑ.
Οι 4 φαρμακοποιοί φέρονται να εκτέλεσαν συνταγές που εξέδωσε ελεγχόμενος στην ίδια υπόθεση ιατρός του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου, ο οποίος ενεπλάκη μαζί με έναν ιατρικό επισκέπτη στο σκάνδαλο.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, που εισήχθη σε δίκη αποτελεί μόνο μια πτυχή της έρευνας που διενεργείται ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες το όφελος που φέρονται να απεκόμισαν οι κατηγορούμενοι ανέρχεται συνολικά στο χρηματικό ποσό των 15.200 ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι 4 φαρμακοποιοί φέρονται από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με έναν ιατρό του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, προέβησαν στην εκτέλεση πλήθους εικονικών συνταγών εν γνώσει τους ότι είχαν εκδοθεί εν αγνοία των ασθενών – ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Με τον τρόπο αυτό, φέρονται να παραπλάνησαν τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ ώστε να προβούν στην κάλυψη της αξίας της καθεμίας επιμέρους συνταγής, επιφέροντας ισόποση ζημία του Οργανισμού με αντίστοιχο παράνομο περιουσιακό όφελος των ίδιων αλλά και της εκάστοτε φαρμακευτικής εταιρείας.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», από τις έρευνες προέκυψαν εικονικές συνταγογραφήσεις ακόμα και σε νεκρούς και διπλές και τριπλές εκτελέσεις των ίδιων συνταγών εις βάρος του ταμείου και κατ’ επέκταση των ασφαλισμένων.
Ο ιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει φάρμακα σε ασφαλισμένους του ταμείου χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι, να είχε συνταγογραφήσει φάρμακα σε πεθαμένους, να είχε συνταγογραφήσει σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα συνταγογράφησης διότι δεν ήταν ενήμεροι και να έχει συνταγογραφήσει φάρμακα σε συμβεβλημένους στο ταμείο, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι έπασχαν από συγκεκριμένες ασθένειες.
Οι παράνομες συνταγές που έχει εκδώσει, σύμφωνα με πορίσματα επιθεωρητή, υπερβαίνουν τις 300.
19 ασφαλισμένοι που εξετάστηκαν δήλωσαν ότι δεν τον εγνώριζαν, 30 έδωσαν γραπτές καταθέσεις ότι δεν πάσχουν από τις παθήσεις για τις οποίες τους έγινε εν αγνοία τους συνταγογράφηση, 5 ασθενείς είχαν πεθάνει και 7 δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ένας ασφαλισμένος, ενώ βρισκόταν στην Κρήτη και νοσηλευόταν σε κρατικό νοσοκομείο, εμφανιζόταν να είχε εξεταστεί από τον συγκεκριμένο ιατρό και να ελάμβανε συγκεκριμένα φάρμακα.
Ο ιατρός επιρρίπτει τις ευθύνες στον ιατρικό επισκέπτη, υποστηρίζοντας ότι τον εξαπάτησε κι ότι του ζήτησε να συνταγογραφήσει φάρμακα για (δήθεν) συγγενικά του πρόσωπα που έπασχαν από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη κλπ., τα οποία αδυνατούσαν να επισκεφθούν το ΙΚΑ.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κκ Κ. Σαρρής, Ακης Δημητριάδης, Γ. Μαυρομάτης και Στ. Κιουρτζής.