Το ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη όπως όλα δείχνουν η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που αναμένεται να ξεμπλοκάρει μια διαδικασία η οποία έχει γίνει βραχνάς για την κυβέρνηση αλλά πολλούς πολίτες που επιθυμούν να εκπλειστηριάσουν ιδιοκτησίες τους και δεν μπορούν.
Η διαδικασία αυτή θα είναι ανοιχτή με διαδοχικές προσφορές και βέβαια θα επικρατεί ο “υπερθεματιστής, δηλαδή η υψηλότερη απο τις προσφορές. Για να συμμετάσχει κάποιος στον πλειστηριασμό θα πρέπει να έχει προηγουμένως πιστοποιηθεί. Στη διαδικασία κατάρτισης ρόλο και άποψη είχαν και οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι αφού άλλωστε το φαινόμενο των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στα ειρηνοδικεία της χώρας έχει πάρει γενικευμένες διαστάσεις.
Οδηγούν μάλιστα στο να μη διενεργείται κανένας σχεδόν πλειστηριασμός και όχι μόνον αυτοί που έχουν να κάνουν με κύρια κατοικία. Ουσιαστικά οι μόνο πλειστηριασμοί που διενεργούνται είναι αυτοί που αφορούν ευπαθή προϊόντα, αυτοί που έχουν να κάνουν με βιομηχανικά ή βιοτεχνικά ακίνητα ή αυτοί που αφορούν τη διανομή κοινών ακινήτων και είναι ουσιαστικά συναινετικοί.
Ποιες ημέρες
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όπως έχει γράψει το capital.gr:
– Πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνον κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και τις Πέμπτες και τις Παρασκευές απο τις 10 το πρωί έως τις 17.00 Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει από νωρίς –κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας– τη βούλησή του ότι θέλει ο πλειστηριασμός να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.
– Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Επίσης από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει σε ό,τι αφορά προθεσμίες και άλλες ευχέρειες ή νομικές δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία μας.
-Όμως η έδρα του πλειστηριασμού, που θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο, αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου.
-Προβλέπεται επίσης η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, τα ποσά του οποίου θα κατατίθενται στο ΤΑΧΙΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών.
Τεράστια πτώση
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (που παρουσίασε η Καθημερινή) από τους 52.000 πλειστηριασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί το 2009 και ακολουθώντας συνεχώς πτωτική τάση, φθάσαμε το 2016 να έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 4.800 πλειστηριασμοί, ενώ οι τράπεζες στο πλαίσιο της υποχρέωσης για μείωση των “κόκκινων” δανείων έως τα τέλη του 2019, έχουν δεσμευθεί ότι θα πρέπει να ανακτήσουν περί τα 11 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις.