Το κουβάρι στην τραγελαφική υπόθεση Αρτέμη Σώρρα αρχίζει να ξετυλίγεται ενώ επίκεινται ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις. Ηδη προχθές, δικαστήριο της Πάτρας καταδίκασε τον «κροίσο» ερήμην –ο ίδιος δεν εμφανίστηκε– σε οκτώ χρόνια κάθειρξη και πέντε χρόνια στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για υπεξαίρεση 100.000 ευρώ από πρώην συνεργάτη του, σε δίκη που κατηγορουμένη ήταν και η σύζυγός του, η οποία επίσης δεν ήταν παρούσα. Πάντως, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Αρτέμης Σώρρας δεν είχε εντοπιστεί για να οδηγηθεί στη φυλακή και εικαζόταν ότι μπορεί να κρύβεται για να αποφύγει τις συνέπειες των πράξεών του. Ο Σώρρας που έγινε συνώνυμο του σωτήρα για χιλιάδες Ελληνες, οι οποίοι πίστεψαν τα όσα ο ίδιος ισχυριζόταν, ότι δηλαδή διαθέτει εκατοντάδες δισ. δολάρια για να αποπληρώσει το χρέος της χώρας αλλά και να προχωρήσει σε… σεισάχθεια για τα χρέη χιλιάδων πολιτών, βρίσκεται παράλληλα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, στη δίνη δικαστικών εκκρεμοτήτων και ο ίδιος αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες.
Οι εισαγγελικές αρχές που κινήθηκαν τελευταία και άρχισαν να ερευνούν τη δράση Σώρρα ανά την επικράτεια, όπου διαθέτει παραρτήματα του φορέα που έχει δημιουργήσει με την επωνυμία «Ελλήνων Συνέλευσις», θέτουν στο μικροσκόπιο ήδη βαριά αδικήματα, όπως εκείνα για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες κατ’ εξακολούθηση και πολλά πολλά άλλα. Επειτα από χρόνια –τουλάχιστον τρία με τέσσερα– ανεξέλεγκτης δράσης, ο Αρτέμης Σώρρας και στενοί του συνεργάτες –προς το παρόν τουλάχιστον επτά άτομα– έχουν κληθεί ως ύποπτοι για σωρεία κακουργημάτων που φέρεται ότι διαπράττουν από καιρό, εξαπατώντας συμπολίτες μας που με ασύγγνωστη αφέλεια πίστεψαν τα όσα ο ίδιος διαδίδει, ότι διαθέτει, δηλαδή, περιουσία αστρονομικών διαστάσεων, διαχειριζόμενος περί τα 600 δισ. δολάρια.
Μόλις οι έρευνες της Δικαιοσύνης δρομολογήθηκαν συστηματικά, ύστερα από παρέμβαση και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή μέσω της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, άρχισαν οι καταγγελίες από θύματα του Σώρρα, που αντί να τους σβήσει τα χρέη, όπως ο ίδιος λέει δεξιά και αριστερά, τους εξαπάτησε και τους πήρε χρήματα.
Οι καταγγελίες αυτές, η αναφορά του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου, οι αποκαλύψεις του Τύπου και συνολικά οι τέσσερις δικογραφίες που ανασύρθηκαν αξιολογούνται πλέον υπό το φως των νέων δεδομένων και αποτελούν το υλικό της δικογραφίας που έχει στα χέρια της η εισαγγελέας Ευγενία Αυλίδου, η οποία και κάλεσε τον Σώρρα και τους στενούς του συνεργάτες ως υπόπτους για κακουργήματα.
Δικαστικές πηγές εκτιμούν πως οι ποινικές διώξεις, βαρύτατες, εις βάρος του Σώρρα και της ομάδας του δεν αποκλείεται να ασκηθούν και πριν από το τέλος του μήνα, ενώ παράλληλα κινούνται και οι δικαστικές διαδικασίες για να ανατραπεί η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας που δέχθηκε (!) ότι ο Σώρρας έχει τη διαχείριση των 600 δισ. δολαρίων.
Με την απόφαση αυτή σαν σημαία, ο Αρτέμης Σώρρας αύξησε τα ποσοστά επιρροής του, άνοιξε παραρτήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα για την «Ελλήνων Συνέλευσις» και «έβαλε στο χέρι» όσους μπορούσε, λέγοντας πως έχει την αλήθεια με το μέρος του και με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου τέσσερα χρόνια για να επιχειρήσει η Δικαιοσύνη να ανατρέψει αυτή την απόφαση, που εκδόθηκε το 2013, όταν εναντίον του Αρτέμη Σώρρα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ο Αδωνις Γεωργιάδης. Τώρα το θέμα βρίσκεται στον Αρειο Πάγο έπειτα από αναίρεση της επίμαχης απόφασης στην οποία προχώρησε η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η απόφαση των αρεοπαγιτών. Αν γίνει δεκτή η αναίρεση, τουλάχιστον η απόφαση του 2013 θα ανατραπεί και θα αφαιρέσει από τον Σώρρα, καθώς και από τους στενούς του συνεργάτες, τον βασικό πυλώνα των ισχυρισμών του, ότι διαχειρίζεται τα 600 δισ. δολάρια που ο ίδιος λέει ότι διαθέτει. Αλλωστε, σε πόρισμά της η Τράπεζα της Ελλάδος που ασχολήθηκε με τους ισχυρισμούς Σώρρα δεν έχει αφήσει αμφιβολίες περί της ανυπαρξίας των χρημάτων, αυξάνοντας τους προβληματισμούς που διατυπώνονται από πολλές πλευρές για το πώς χιλιάδες πολίτες πείστηκαν από τέτοιες τερατολογίες και πώς οι αρμόδιες αρχές άφησαν έναν άνθρωπο να εξαπατά και να δημιουργεί φρούδες ελπίδες δίχως να προστατεύσουν τους επικίνδυνα αφελείς. Σημεία των καιρών ίσως.