Τις δύο τροπολογίες που αφορούν τις εξαιρέσεις από την την κινητικότητα και τις αλλαγές στα κριτήρια πρόσληψης συμβασιούχων στον τομέα της υγείας, περιλαμβάνει το τελικό νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, με τις τροπολογίες που περιλήφθηκαν ως άρθρα 105 και 107 αντίστοιχα προβλέπεται:
–Άρθρο 105: Παύσης της εξαίρεσης από τις διατάξεις του νόμου 4440/2016 για την κινητικότητα για το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ) του ΕΣΥ και των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. Με τη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα στους συγκεκριμένους υπαλλήλους να υποβάλουν αίτημα μετάταξης σε κενή θέση κλάδου της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας.
–Άρθρο 107: Η τροποποίηση του άρθρου 63* του νόμου 4430/2016 με το οποίο δινόταν η δυνατότητα σε υπουργεία και σε εποπτευόμενα από αυτά ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες τους, ως εξής:
-Στη διαδικασία επιλογής μπορούν να συμμετέχουν και αλλοδαποί
-Ειδική μοριοδότηση για ανεργία (200 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τέσσερις συνεχείς μήνες ανεργίας) και ανήλικα τέκνα (30 μονάδες για καθένα από αυτά).
-Μοριοδότηση της ομοειδούς (σ.σ. εργασία σε καθαριότητα, σίτιση-εστίαση, φύλαξη) και όχι της συναφούς εργασιακής εμπειρίας με επτά μονάδες ανά μήνα και ανώτατο όριο τους 120 μήνες στον ιδιωτικό τομέα και εννέα στον Δημόσιο σε χώρους παροχής πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.