Ο Ντ.Τραμπ δεν θέλει να χτίσει μόνο πραγματικά τείχη. Προωθεί και την οικονομική απομόνωση των ΗΠΑ, στην οποία θα αντιταχθεί η Α. Μέρκελ στη συνάντηση τους την Παρασκευή μιας και πλήττει και τη γερμανική οικονομία.
Ένας από τους χειρότερους φόβους των οικονομολόγων είναι το ξεκίνημα ενός εμπορικού πολέμου από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο στο τραπέζι, όμως από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου όλα συγκλίνουν σε μια απομόνωση της αμερικανικής οικονομίας. Στόχος του Ντ.Τραμπ είναι να περιορίσει τις εισαγωγές, να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή και παράλληλα να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ στόχος είναι η επιβολή δασμών σε εισαγωγές από χώρες με τις οποίες καταγράφεται έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
Στα 107 δις ευρώ ανήλθε η αξία των γερμανικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2016, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές από την Αμερική κυμαίνονται περίπου στο 50%. Επομένως οι προειδοποιητικές βολές της Ουάσιγκτον έχουν ως αποδέκτη και τη Γερμανία. Μια επιβολή δασμών θα έπληττε σημαντικά την γερμανική οικονομία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εξαγωγές συμβάλλουν με 40% στο γερμανικό ΑΕΠ, ενώ το 10% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν στις ΗΠΑ.
Σε κίνδυνο θέσεις εργασίας σε ΗΠΑ και Γερμανία
Γερμανοί οικονομολόγοι ελπίζουν ότι ο Ντ.Τραμπ δεν θα κάνει πράξη τις απειλές του. Στη χειρότερη περίπτωση απειλούνται 1,6 εκ.θέσεις εργασίας στη Γερμανία έγραφε την Κυριακή ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo Κλέμενς Φουστ στη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει ωστόσο να λάβει υπόψη ότι από τα 1,6 εκ. θέσεις εργασίας, οι 600.000 είναι σε αμερικανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία.
Τα σχέδια του Ντ.Τραμπ θεωρούνται πάντως δίκοπο μαχαίρι και αυτό επειδή οι αλυσίδες παραγωγής πολλών επιχειρήσεων απλώνονται σε περισσότερες από μια χώρες. Έτσι και η αμερικανική παραγωγή εξαρτάται από προϊόντα που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Κατά συνέπεια αν επιβληθούν δασμοί τότε αυτόματα θα αυξηθεί και η τιμή των τελικών προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ. Για τον πρόεδρο του ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία Γιούργκεν Μάτες μια χώρα πλήττεται στον τέλος η ίδια όταν επιβάλλει γενικευμένα δασμούς. Οι απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών 35% σε κάθε αυτοκίνητο που εισάγεται στις ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία εξάγει το 15% της συνολικής παραγωγής στις ΗΠΑ.
Συγκοινωνούντα δοχεία οι διεθνείς οικονομίες
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι οικονομίες των χωρών βρίσκονται σε σχέση μεγάλης αλληλεξάρτησης. Σε περίπτωση που όντως ο νέος αμερικανικός πρόεδρος επιβάλλει δασμούς τότε αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση όχι μόνο τη γερμανική οικονομία, αλλά και τις υπόλοιπες οικονομίες της ΕΕ, η οποία ακολουθεί κοινή πολιτική στο εξωτερικό εμπόριο. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: Θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε μια ενδεχόμενη πολιτική επιβολής δασμών από την Ουάσιγκτον; Ο Γιούργκεν Μάτες πάντως πιστεύει ότι “αν επιβάλλουμε δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα τότε πλήττεται το διεθνές εμπόριο, αλλά και η ίδια η οικονομία της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι από στρατηγικής άποψης σωστό να μην αντιδράσεις. Είναι ένα δίλημμα”.