Συζητήθηκαν στην επταμελή σύνθεση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακυρώσεως των Δικηγορικών Συλλόγων Βόλου και Κορίνθου για την κατάργηση των οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών από τον υπουργό Δικαιοσύνης χωρίς τη γνώμη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
Με τις αιτήσεις ζητείται η ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 30/2013 για την “κατανομή οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας”.
Υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος 1756/1988 (“Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών”) κατ’ επίκληση του οποίου εκδόθηκε το επίμαχο διάταγμα, είναι αντίθετος στις διατάξεις του Συντάγματος, γιατί έτσι ο υπουργός Δικαιοσύνης επεμβαίνει άμεσα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην ανεξαρτησία της.
Οι δικηγόροι των δύο συλλόγων Αντώνης Αργυρός και Ευστάθιος Μπακάλης υποστήριξαν ότι η επίμαχη μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών θα αποτελέσει περαιτέρω λόγο καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης στις περιοχές των δικηγορικών τους συλλόγων.
Ακόμη, οι δικηγορικοί σύλλογοι υποστήριξαν τόσο ότι ο νόμος 1756/1988 όσο και ο μεταγενέστερος νόμος 2408/1996, που τροποποίησε τον πρώτο νόμο κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει απλή γνώμη του προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντί αποφασιστικής αρμοδιότητας του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, για ζήτημα που αφορά στην εσωτερική οργάνωση της δικαστικής λειτουργίας, όπως αυτό της κατανομής των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας, έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ