«Πράσινο φως» έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η ίδια κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι οι συμβάσεις παραχώρησης για 14 περιφερειακούς αερολιμένες στην Ελλάδα ανατέθηκαν με όρους της αγοράς και, ως εκ τούτου, δεν συνεπάγονται κρατική ενίσχυση». Στην πράξη, η Κομισιόν, οργανωμένα και συντεταγμένα, ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece.
Αυτή που καθυστερεί είναι η Ελλάδα, στην οποία εκκρεμεί η συμφωνία της εταιρείας που αναλαμβάνει τα αεροδρόμια με το ΕΚΑΒ. Πρόκειται για το έργο παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών στους χώρους του αεροδρομίου, η σύμβαση του οποίου πηγαινοέρχεται μεταξύ Fraport και υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο φαίνεται να θέλει να αποκομίσει κέρδος από τη συγκεκριμένη υπηρεσία που θα παράσχει στον ιδιώτη επενδυτή. Η Fraport υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους (κρατικές) υπηρεσίες, τις έχει πληρώσει μέσω του υπέρογκου τιμήματος που καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο και το οποίο σε βάθος 40ετίας θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη σχετική διαμάχη, εμμέσως πλην σαφώς, λαμβάνει μέρος και η Κομισιόν. Η τελευταία τάσσεται υπέρ της παραχωρησιούχου εταιρείας, αφού όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η παροχή ή η προμήθεια ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών από το ελληνικό κράτος (όπως η εναέρια κυκλοφορία, οι αστυνομικοί και τελωνειακοί έλεγχοι στους οικείους αερολιμένες) δεν παρέχει οικονομικό πλεονέκτημα στον φορέα εκμετάλλευσης του αερολιμένα και συνεπώς δεν συνιστά κρατική ενίσχυση υπέρ του». Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται ονομαστικά στις υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών, αλλά γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες.
Εν γένει, η Κομισιόν χαρακτηρίζει ως θετική τη συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ-Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια. «Η Επιτροπή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «διαπίστωσε ότι οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης (σ.σ. των περιφερειακών αεροδρομίων) συνάδουν με τις συνθήκες της αγοράς, κυρίως διότι προκύπτουν από ανταγωνιστική, διαφανή και χωρίς διακρίσεις διαδικασία υποβολής προσφορών». «Η Επιτροπή», συνεχίζει η ανακοίνωση, «διαπίστωσε επίσης ότι η Ελλάδα επέλεξε την καλύτερη προσφορά που υποβλήθηκε, ότι δηλαδή οι συμβάσεις παραχώρησης ανατέθηκαν στην εταιρεία που υπέβαλε την προσφορά που εξασφαλίζει τα υψηλότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος ανέθεσε τις συμβάσεις παραχώρησης υπό όρους που θα ήταν αποδεκτοί από ιδιώτη».
Ολα δείχνουν, όμως, ότι η συμφωνία βαίνει προς ολοκλήρωση. Στόχος τώρα είναι η μεταβίβαση της εκμετάλλευσης των 14 αεροδρομίων να πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου ή κάποια μέρα πριν από το Πάσχα. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι «ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με την ελληνική κυβέρνηση», αλλά όλα συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, όπως ισχυρίζονται, «όσο περνά ο καιρός, γίνεται εντονότερη η απουσία της προκαταβολής των 1,234 δισ. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». Και το τελευταίο, συνιστά ίσως το πιο πειστικό επιχείρημα υπέρ της συμφωνίας.
Ο διαγωνισμός για ΟΛΘ
Στο μεταξύ, νέο ενδιαφέρον αποκτά ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε προχθές το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό της εταιρείας Τerminal Link και μιας κυπριακής εταιρείας, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Και οι δύο συμμετέχουν μέσω της Deutsche Invest, η προσφορά της οποίας νομιμοποιείται για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Χωρίς τη συμμετοχή ενός operator λιμένος, η συμμετοχή της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας στον διαγωνισμό θα έπρεπε ν’ απορριφθεί, βάσει των όρων του διαγωνισμού.