ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Στο σύνολο των 8.106 προσώπων, στα οποία κατηγορείται ότι παρείχε δωρεάν νοσηλεία ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης, ζητά να επεκταθεί η έρευνα, ο εισαγγελέας Εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης.
Αυτό σημαίνει ότι το κατηγορητήριο θα «βαρύνει» για τον ήδη προφυλακισμένο πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Κοινωφελούς Νοσηλευτικού Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», αφού η ζημία που θα προκύψει για το Δημόσιο αναμένεται να εκτοξευθεί στα 22 εκατ. ευρώ. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τις περιπτώσεις μόνο 51 προσώπων με «κερασμένα» νοσήλια από τον Ανδρέα Μαρτίνη, με ζημία για το ελληνικό Δημόσιο 1,7 εκατομμύριο ευρώ.
Ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, παραμένει προφυλακισμένος για δύο σκάνδαλα: την υπόθεση της μίζας 3,2 εκατ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη γερμανική εταιρεία Hospitalia International, για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου, καθώς και για την παροχή δωρεάν νοσηλείας σε γνωστά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην πρωθυπουργοί, οι σύζυγοί τους, η μητέρα ενός πρώην πρωθυπουργού, υπουργοί και βουλευτές, εκδότες, πρώην γενικοί γραμματείς Υπουργείων κτλ.
Τα «δώρα» του κ. Μαρτίνη, υπό τη μορφή… νοσηλίων, αφορούν στην τριετία 2007-2010. Από τα συνολικά 15.592 πρόσωπα στα οποία δόθηκε έκπτωση, επαρκή στοιχεία που καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό τους έχουν καταχωρηθεί μόνο για 8.106.
Ο Ανδρέας Μαρτίνης εκμεταλλευόταν τις προϋποθέσεις του νόμου, αλλά και το καταστατικό του «Ερρίκος Ντυνάν» ως Κοινωφελούς Ιδρύματος, για τις δαπάνες νοσηλείας οικονομικά αδύνατων και αναξιοπαθούντων πολιτών. Όπως προκύπτει, όμως, από την έρευνα, οι «ευεργετηθέντες» από τον Ανδρέα Μαρτίνη, μόνο αναξιοπαθούντες δεν ήταν.
Πιο συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης, επέστρεψε το φάκελο στον ανακριτή Νίκο Τσιρώνη ζητώντας ανακριτικές πράξεις για όλα τα πρόσωπα τα οποία φέρονται να έχουν ευνοηθεί βάσει του πορίσματος της Οικονομικής Αστυνομίας. Στο σχετικό έγγραφο, ο κ. Πεπόνης αναφέρει ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί και για τα 8.106 άτομα, πόσα δικαιούνταν έκπτωση και με ποια διαδικασία χορηγήθηκε. Επίσης, ζητά να διερευνηθεί επιπλέον ο τρόπος λήψης των αποφάσεων, καθώς με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν, φαίνεται ότι λαμβάνονταν επί της ουσίας μόνο από τον Ανδρέα Μαρτίνη, με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες.
Από τη μεριά του Ανδρέας Μαρτίνης φέρεται να έχει καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας, μέσω των συνηγόρων του, επικαλούμενος ποσοστό αναπηρίας 75%. Δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα αποφυλάκισης σε μια τέτοια περίπτωση. Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται, όμως, ότι θα πυροδοτούσε αντιδράσεις, τόσο λόγω του μεγέθους της «μίζας» που φέρεται να έλαβε όσο και της ζημίας που κατηγορείται ότι προκάλεσε στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα δε, καταγγέλλεται ότι συνέχιζε να κινεί νήματα ακόμα και πίσω από τα κάγκελα, επιχειρώντας να επαναφέρει στενούς του συνεργάτες στη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με απώτερο σκοπό να «κουκουλωθεί» σωρεία άλλων σκανδάλων τα οποία οδήγησαν το Σωματείο ένα βήμα πριν από την κατάρρευση κατά την προεδρία του.