Κανονισμό που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους έναντι των σχετικών βάσεων δεδομένων σε όλα τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.
«Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά μας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη και τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών μας. Συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα θα μας δώσουν και τα μέσα για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων για την εσωτερική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τίθενται από ξένους τρομοκράτες επαναπατριζόμενους μαχητές» δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Καρμέλο Αμπέλα, ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας και προεδρεύων του Συμβουλίου Εσωτερικών υποθέσεων για το τρέχον εξάμηνο.
Οι βάσεις δεδομένων βάσει των οποίων θα πραγματοποιούνται έλεγχοι περιλαμβάνουν το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και τη βάση δεδομένων της Interpol για τα κλεμμένα και χαμένα ταξιδιωτικά έγγραφα (SLTD). Οι έλεγχοι θα επιτρέψουν επίσης στα κράτη μέλη να επαληθεύουν ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία. Η υποχρέωση αυτή ισχύει σε όλα τα εξωτερικά σύνορα (εναέρια, θαλάσσια και χερσαία), τόσο κατά την είσοδο και την έξοδο.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υπογράψουν την υιοθέτηση κανονισμού. Το υπογεγραμμένο κείμενο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.
Εξάλλου, το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια σειρά νέων μέτρων που θα ενδυναμώσει τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας. Η νέα οδηγία θα επιτρέψει την καλύτερη πρόληψη έναντι της τρομοκρατίας σε ό,τι αφορά κυρίως τη δίωξη ατόμων που σχεδιάζουν τρομοκρατικές δραστηριότητες. Οι νέοι κανόνες ποινικοποιούν μια σειρά πράξεων σε όλη την ΕΕ, όπως η εκπαίδευση τρομοκρατών ή όσων ταξιδεύουν για τρομοκρατικούς σκοπούς, καθώς και η οργάνωση ή η διευκόλυνση αυτής της μετακίνησης.
«Με τη συμφωνία αυτή, η ΕΕ είναι τώρα καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την απειλή της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά το μήνυμα είναι πλέον σαφές: ξένοι μαχητές, είτε ταξιδεύουν προς, από ή εντός της ΕΕ, θα πρέπει να σταματήσουν» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μάλτας και προεδρεύων του Συμβουλίου Δικαιοσύνης για το τρέχον εξάμηνο Όουεν Μπονίτσι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η ασφάλεια χωρίς τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι απαράδεκτη» σημειώνοντας πως «οι νέοι κανόνες ενισχύουν επίσης τα δικαιώματα των θυμάτων και περιλαμβάνουν διασφαλίσεις για τις ατομικές ελευθερίες».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ