Ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Ντόσκοτσιλ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στους μεγάλους αριθμούς μεταναστών που έχει φιλοξενήσει η χώρα του και τόνισε ότι δεν θα δεχθεί άλλους από την Ελλάδα και την Ιταλία
Να εξαιρεθεί η Αυστρία από το πρόγραμμα για την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαικό Κόμμα.
Στη βάση του προγράμματος που είχε υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ το 2015 και προβλέπει την ανακατανομή προσφύγων, η Αυστρία υποχρεούται να δεχθεί την μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δεχθεί κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.
Παραπέμποντας στον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τη χορήγηση ασύλου, το υπουργείο Άμυνας στη Βιέννη διευκρίνιζε απόψε πως στην πραγματικότητα η Αυστρία, έχοντας υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μέσω των παράνομων διαδρομών, έχει συμβάλει μαζικά στην ελάφρυνση του προσφυγικού βάρους στην Ελλάδα και στην Ιταλία.
Στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ επισημαίνει πως σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, η Αυστρία έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια από τις προσφυγικές ροές και αυτή η επιβάρυνση συνεχίζεται.
Ως απόδειξη των θέσεών του, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας αναφέρει πως ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που είχε υποβληθεί το 2015 στην Αυστρία και ανερχόταν στις 85.505 ήταν υψηλότερος από εκείνον στην Ιταλία (83.245), της οποίας ο πληθυσμός της είναι επταπλάσιος του αυστριακού, ενώ το 2016 με τις υποβληθείσες στην Αυστρία 36.000 αιτήσεις, και σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, η χώρα δέχθηκε τη διπλή επιβάρυνση απ΄ ότι η Ιταλία. «Ενόσω θα συνεχίζεται η παράνομη, ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η Αυστρία δεν μπορεί να δεχθεί επιπλέον πρόσφυγες, ενώ, ως ιδιαίτερα επιβαρυμένη χώρα δεν μπορούμε να ελαφρύνουμε χώρες οι οποίες έχουν να σηκώσουν μικρότερο βάρος από ό, τι εμείς».
Κατά την άποψή του, θα πρέπει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, να ζητήσει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών μία εξαίρεση της Αυστρίας από το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων.
Ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ απορρίπτει την κριτική ότι η αιτίαση του για εξαίρεση της Αυστρίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δείγμα έλλειψης αλληλεγγύης, ενόψει μάλιστα της συμμετοχής του Αυστριακού καγκελάριου στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης.
«Πιο αλληλέγγυα από την Αυστρία δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και βλέποντας κανείς τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο, αυτή η κριτική πέφτει πλήρως στο κενό», τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, προσθέτοντας πως «συμβαίνει το τελείως αντίθετο, εμείς πάντα αποδεικνύουμε πως τηρούμε υπεύθυνη στάση όταν και όποτε χρειαστεί».