Τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό Μάρτιο του 2013, όπου χάθηκαν στον βωμό της μερικής διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος οι καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι έρευνες των διωκτικών αρχών δεν στρέφονται πλέον στην ανεύρεση των κλοπιμαίων. Ή πιο απλά στην αναζήτηση των ευνοϊκών δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από τη Marfin Egnatia Bank επί των ημερών του Ανδρέα Βγενόπουλου, σε φίλους του εφοπλιστές και επιχειρηματίες στην Ελλάδα.
Εξάλλου είναι παραδεκτό γεγονός (δημοσίευμα «Π» 12 Ιουνίου 2016) ότι οι ανακρίσεις για τα δάνεια που δόθηκαν προς διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις από τη Marfin Egantia, θα διενεργηθούν από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της Eurojust, όπως είχε αναφέρει και σε επιστολή του ο γενικός εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, ημ. 24 Φεβρουαρίου 2016. Ωστόσο μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει εάν τελικά διενεργήθηκαν οποιεσδήποτε ανακρίσεις στην Ελλάδα και κυρίως ως προς το πού κατέληξαν.
40 εκατ. με 0% επιτόκιο
Μέσα από εκθέσεις, αλλά και μεμονωμένα στοιχεία που έχουν διαβιβασθεί εδώ και χρόνια στις διωκτικές αρχές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων εκατομμυρίων με καθόλου έως ελάχιστες εξασφαλίσεις και σε κάποιες άλλες με μηδενικό επιτόκιο!
Για παράδειγμα, στο πόρισμα ελέγχου που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου το 2011 για τη Marfin Popular Bank παρατίθεται αριθμός υποθέσεων, όπου γνωστοί στην Ελλάδα επιχειρηματικοί όμιλοι έλαβαν δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς οποιεσδήποτε εξασφαλίσεις. Στη σελίδα 9 του συγκεκριμένου πορίσματος της Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει αναφορά υπό τον τίτλο «ευνοϊκή μεταχείριση» και μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στον όμιλο Φράγκου (είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές της Κύπρου για την εμπλοκή του στο περιβόητο Tosca Fund μέσω του οποίου έγινε το 2006-2007 η εξαγορά της Λαϊκής από τον Ανδρέα Βγενόπουλο). Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πόρισμα, στον όμιλο Φράγκου «παραχωρήθηκε δάνειο (ύψους 40 εκατ. ευρώ) για αγορά ακινήτου στο Κεφαλάρι, το οποίο φέρει μηδενικό επιτόκιο για τρία χρόνια». Ποιος λοιπόν διερεύνησε τη συγκεκριμένη υπόθεση και πού κατέληξε η έρευνα;
Μια απλή και συνάμα βασική αρχή στην τραπεζική πρακτική είναι ότι τα χρήματα τα οποία δανείζονται σε κάποιους πελάτες προέρχονται από αυτά που κατέθεσαν κάποιοι άλλοι.
Κραυγαλέες περιπτώσεις
Συνεπώς το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιχειρηματίες (οι πλείστοι φίλοι και συνεργάτες του Ανδρέα Βγενόπουλου) συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια που έλαβαν υπό μορφή δανείων, ενίοτε με μηδενικό επιτόκιο και χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις.
Στο ίδιο έγγραφο (εμπιστευτική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας του 2011) γίνεται επίσης ονομαστική αναφορά στον όμιλο Βέττα-Συμπόσιο Α.Ε. όπου δόθηκε όριο σε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχείου καθώς επίσης και στον Διονύσιο Μαλαματίνα (διευθύνοντα σύμβουλο της MIG) όπου δάνειο το οποίο έλαβε κατά το 2007 για να συμμετάσχει στη διεύρυνση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG διάρκειας αποπληρωμής τα τρία έτη, του ανανεώθηκε τον Οκτώβριο του 2010 για περίοδο 7 χρόνων και αποπληρωμή μεγάλου μέρους του κεφαλαίου 5,3 εκατ. ευρώ στη λήξη του.
Πέραν όμως αυτών που αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, υπάρχει πλειάδα άλλων επιχειρηματιών-εφοπλιστών στην Ελλάδα οι οποίοι έτυχαν ευνοϊκής έως σκανδαλώδους μεταχείρισης σε θέματα δανειοδοτήσεων από την πάλαι ποτέ Λαϊκή Τράπεζα.
Σε άλλο πόρισμα που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τα MIGοδάνεια γίνεται εκτενής αναφορά στις δανειοδοτήσεις των ομίλων των εφοπλιστών Φράγκου, Βενιάμη και Ζολώτα οι οποίοι αποτελούσαν συνδεδεμένα μέρη με την εταιρεία IRF European Finance Investments Ltd. Το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος καταδείκνυε ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου τα χρηματοδοτικά ανοίγματα της Marfin Egnatia Bank ξεπερνούσαν κατά πολύ το 25% των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
Από τους πιο πάνω εφοπλιστές, ο μόνος ο οποίος εντοπίσθηκε και εκδόθηκε στην Κύπρο για να δικασθεί είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, ο οποίος όμως θα αντιμετωπίσει μόνο ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, αυτήν της συνέργειας στην υπόθεση διαφθοράς που βρίσκεται πλέον ενώπιον Κακουργιοδικείου για το 1 εκατ. που πλήρωσε η Focus στην εταιρεία της θυγατέρας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Ζολώτα, Focus, Terra Stabile, Anemi κ.λπ. έλαβαν 600 και πλέον εκατομμύρια υπό μορφή δανείων από τη Marfin-Laiki επί των ημερών Βγενόπουλου με ελάχιστες εξασφαλίσεις του 2-3%.
Τα δανεικά της Λαϊκής για να μεγαλώσει η MIG
Στη σωρεία των εγγράφων που έφεραν και επέδωσαν πρόσφατα σε κρατικούς αξιωματούχους στην Κύπρο οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης και Νίκος Σηφουνάκης γίνεται εκτενής αναφορά και στην έκθεση που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος στη Marfin Egnatia Bank στο τέλος Ιουλίου 2007, όπου εντοπίστηκε ότι παραχωρήθηκαν δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ «με στόχο τη συμμετοχή επενδυτών, φυσικών και νομικών προσώπων, στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,2 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η MIG και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου του 2007.
Αναφέρονται μεταξύ άλλων στο σημείωμα των δύο πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τα ακόλουθα:
«Από στοιχεία του πορίσματος αυτού προέκυπτε ότι η Marfin Egnatia Bank είχε χορηγήσει δάνεια για την κάλυψη κεφαλαίου της MIG σε υποψήφιους επενδυτές με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους από πλευράς τιμολόγησης με ενέχυρο τις μετοχές της ίδιας της MIG και αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων εφάπαξ στη λήξη μετά από 3-5 έτη, ενώ η πηγή αποπληρωμής των δανείων ήταν το ίδιο το προϊόν της ρευστοποίησης των μετοχών της MIG.
Στο σύνολό τους τα δάνεια για αγορά μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των ποσών που είχαν διατεθεί στην αύξηση κεφαλαίου της MIG, άγγιζαν στα τέλη του 2008 τα 1,3 δισ. ευρώ, ήτοι το 11% του δανειακού χαρτοφυλακίου και το 130% των εποπτικών κεφαλαίων της Τράπεζας Marfin Egnatia Bank κατά την 31/12/2008. Επίσης η Τράπεζα Marfin Egnatia Bank είχε χορηγήσει δάνεια ύψους τότε 1,8 δισ. ευρώ, σε επιφανείς εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους που αποτελούσαν συνδεδεμένα μέρη με τον όμιλο MIG, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και έχοντας ως εξασφαλίσεις κυρίως μετοχές εταιρειών του ομίλου MIG ή/και των ίδιων των εταιρειών των πιστούχων, αποτελώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ενιαίο και συνδεδεμένο πιστωτικό κίνδυνο. Κατά παράβαση των σχετικών άρθρων της νομοθεσίας ουδέποτε οι πληροφορίες αυτές και οι αναλαμβανόμενοι κίνδυνοι δημοσιοποιήθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις της MIG και της Marfin προκειμένου να λάβει γνώση το επενδυτικό κοινό.
Επίσης ουδέποτε η MIG και η Μarfin Egnatia Bank, αν και εισηγμένες εταιρείες, προέβησαν σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το μέρος της αύξησης κεφαλαίου της MIG που καλύφθηκε μέσω δανείων από συνδεδεμένη εταιρεία, αν και διέθεταν προνομιακή πληροφόρηση σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας».
Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω οι κυπριακές διωκτικές αρχές και βεβαίως ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης οφείλουν επιτέλους να ενημερώσουν τα θύματα του κουρέματος των καταθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας για το πού βρίσκονται σήμερα (τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή) οι έρευνες και πολύ περισσότερο τι ενέργειες γίνονται για να επιστραφούν τα χρήματα που δάνεισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος σε φίλους και συνεργάτες του εφοπλιστές. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να φαγώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια.