Του Μάκη Σιάρκου
Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2017 η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία γίνεται δεκτή την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε στις 26 Ιουνίου 2016 η εταιρεία η Security Mondial Pol, με την οποία γράφεται ο επίλογος σε μια επιχείρηση που θεωρούνταν από τις πιο επιτυχημένες του κλάδου, ενώ χάνονται οριστικά 260 θέσεις εργασίας, σε μια περίοδο που η ανεργία χτυπά «κόκκινα».
Η ιστορία της εταιρείας Mondial Pol ξεκινά το 1987 και αποτελεί ακόμα ένα χαρακτηριστικό δείγμα ελληνικής επιχείρησης που οδηγήθηκε στο λουκέτο, μετά από σχεδόν 2,5 δεκαετίες ανοδικής πορείας, κατά την οποία έφτασε να απασχολεί περίπου 650 εργαζόμενους ανά την Ελλάδα, ενώ όταν κατάθεσε την αίτηση πτώχευσης είχαν μείνει 260.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση από την ίδρυσή της έχει παράσχει τις υπηρεσίες της σε πολλές γνωστές εταιρείες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πιστοποιημένη με ISO9001-2008, ISO14001-2004, ΕΛΟΤ 1801-2008 και OHSAS 18001/2007, ενώ είχε υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.
Έχοντας πολλές δουλειές με το Δημόσιο, με την πτώχευσή της η Mondial Pol φέρνει ακόμα πιο επιτακτικά στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα του ελλιπούς ή καθόλου ελέγχου από την πλευρά του Δημοσίου των πραγματικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων πριν τους αναθέσει δουλειές και υπογράψει συμβάσεις.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει μιλώντας στα dikaiologitika news ο δικηγόρος στον Άρειο πάγο-εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης, «η νέα μεγάλη και αιφνιδιαστική πτώχευση στον κλάδο των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) καταρρίπτει με τον πιο αψευδή τρόπο το μνημονιακό δόγμα της πάση θυσία συμπίεσης του εργατικού κόστους ως καταλύτη για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».
«Σε έναν κλάδο», συνεχίζει ο κ. Περπατάρης, «όπου δυστυχώς η απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση και οι χαμηλές αποδοχές αποτελούν τον κανόνα, απεδείχθη για μια ακόμη φορά ότι το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης είναι στην ρίζα και την αφετηρία του αποτυχημένο. Μεγάλα θύματα για μια ακόμη φορά εκατοντάδες εργαζόμενοι που σε μία νύχτα κυριολεκτικά βρίσκονται από τους δρόμους της φύλαξης στο… δρόμο κυριολεκτικά (της ανεργίας) και, μάλιστα, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα και αποζημιώσεις υπερωρίας πολλών μηνών!».
Κατά τον κ. Περπατέρη «η κυβέρνηση καλείται να ενδυναμώσει το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της ανάθεσης έργων στις εταιρείες του κλάδου και την συνάρτησή του με την νόμιμη τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των μισθωτών σε επιχειρήσεις που εύκολα προσλαμβάνεσαι αλλά και πανεύκολα απολύεσαι, να διασφαλίσει, δε, κάθε πρακτικό και οικονομικό μέτρο στήριξης των απολυμένων και των οικογενειών τους».
Η άνοδος και η πτώση
Αρχή της κατάρρευσης της Mondial Pol ήταν τα τέλη Ιουλίου του 2014, διαπιστώθηκε ότι όφειλε ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ επί εννέα χρόνια, δηλαδή, από το 2005, για τις οποίες οι πρώτες καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν το Νοέμβριο του 2013. Οι εν λόγω καταλογιστικές πράξεις, όπως αναφέρεται και στην απόφαση, έως τον Ιούλιο του 2014 δεν είχαν παραληφθεί από τα καταστατικά της όργανα, σε βάρος των οποίων ουδέποτε είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ενώ εκδίδονταν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ασφαλιστικές ενημερότητες για τις ανάγκες της δραστηριότητάς της.
«Πέτρα του σκανδάλου», σύμφωνα με την απόφαση, ήταν η επί 25 χρόνια υπεύθυνη του λογιστηρίου της Mondial Pol, εναντίον της οποίας έχει κατατεθεί μήνυση για τα αδικήματα της κακουργηματικής πλαστογραφίας με χρήση, της κακουργηματικής απάτης, της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της υπεξαγωγής εγγράφων και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος της με διενέργεια κύριας ανάκρισης από 3/6/2016 ως προς τα κακουργήματα.
Παρά την «τρύπα» που αποκαλύφθηκε τον Ιούλη του 2014 και τα διαδοχικά προβλήματα που προέκυψαν, κυρίως από την αδυναμία να λάβει η εταιρεία ασφαλιστική ενημερότητα και συνεπώς να πληρωθεί από το Δημόσιο, το οποίο ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της, η Mondial Pol συνέχισε να λειτουργεί για σχεδόν δύο χρόνια και να απασχολεί 340 εργαζόμενους.
Τότε, έκανε ρύθμιση των οφειλών της προς το ΙΚΑ, καταβάλλοντας από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Ιανουάριο του 2016 για τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές το συνολικό ποσό των 3.700.000 ευρώ.
Η ζημιά το 2014, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό, έφτασε στο ποσό των 1.521.227,83 ευρώ. Αν και το 2015 έγινε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 600.000 ευρώ, ωστόσο, η κακή πορεία κατάγραψε το 2015 ζημιές ύψους 1.910.474,78 ευρώ.
Μαζί με την οικονομική κατάρρευση της Mondial Pol ήρθαν και τα προβλήματα για τους εργαζόμενούς της, αφού η μη πληρωμή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων ήταν η αναμενόμενη κατάληξη, με τους περισσότερους να χρησιμοποιούν δικαίως κάθε ένδικο μέσο εναντίον της εταιρείας, ενώ με την πτώχευση είναι μάλλον δεδομένο ότι δεν θα καταφέρουν να αποζημιωθούν από την είσπραξη των όποιων οφειλών και από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Mondial Pol, η οποία, σημειωτέων, δεν διαθέτει ακίνητα!