Συγκρατημένη αισιοδοξία για άρση των αβεβαιοτήτων που πλήττουν το τραπεζικό σύστημα, εκφράζεται μέσα από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για την παροχή ρευστότητας μέσω ELA. Σύμφωνα μ’ αυτήν:
«Στις 9 Μαρτίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των €46,2 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,1 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».
Η πολύ μικρή, μόλις 0,1 δισ. ευρώ ή 100 εκατ. ευρώ, της μείωσης του ELA δείχνει ότι ανακόπηκε η πολύ καλή εικόνα που παρουσίαζε η ρευστότητα των τραπεζών. Αλλωστε, η απώλεια καταθέσεων άνω των 2 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα είναι η βασική αιτία για τη διατήρηση ουσιαστικά του ELA στα επίπεδα του περασμένου μήνα.
Πρόκειται για ένα καμπανάκι από την ΤτΕ, και βεβαίως από την ΕΚΤ για να αρθούν όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν να κλείσει η διαπραγμάτευση και να επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Αλλωστε, τόσο ο διοκητής της ΤτΕ όσο και άλλοι τραπεζίτες και φορείς της αγοράς έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αβεβαιότητας στο τραπεζικό σύστημα. Οσο φεύγουν καταθέσεις από τα γκισέ και όσο αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια, τόσο θα διατηρείται η ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να έχουν ανάγκη τη ρευστότητα μέσω του ELA.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ