Πλήρως εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη στρατηγική γύρω από τα ενεργειακά εμφανίζεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί τις έντονες πιέσεις των δανειστών για “τεμαχισμό” και πώληση του 40% της ΔΕΗ.
Οι πιέσεις για “εδώ και τώρα πώληση μονάδων” καταγράφονται στις ανεπίσημες δηλώσεις και διαρροές από κυβερνητικές πηγές ακόμη και από πλευρές που μέχρι πρότινος αρνούνταν ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι.
Στο επίκεντρο των απαιτήσεων των δανειστών βρίσκεται η αναλυτική περιγραφή των λεγόμενων εναλλακτικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, καθόσον ο ισχύον μηχανισμός των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, υπονομεύτηκε στην πράξη και οδηγείται σε αποτυχία.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην εν ισχύ συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει τον Ιούνιο να υπάρξει επισκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των δημοπρασιών. Εφόσον συμβεί αυτό, πιθανότατα θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι και άρα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη για λήψη εναλλακτικών δομικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς. Στις συζητήσεις λοιπόν οι δανειστές επιμένουν να υπάρξει σαφής και αναλυτική καταγραφή του οδικού χάρτη για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, που θεωρούν ότι είναι και το μοναδικό δομικό μέτρο που θα οδηγήσει σε πραγματικό και πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη προταθεί η διαδικασία να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο όταν και θα προσληφθεί σύμβουλος που θα ξεκινήσει τις προκαταρκτικές επαφές με πιθανούς ενδιαφερόμενους.
Καταλυτικό ρόλο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, έχουν παίξει δύο σοβαρές εξελίξεις. Η πρώτη αφορά στη καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη. Η δεύτερη αφορά στην έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της ΔΕΗ.
Υπό το πρίσμα αυτό οι θεσμοί ζητούν πλέον να καταγραφεί στη συμφωνία (αυτό τουλάχιστον φάνηκε στο προσχέδιο συμφωνίας που εστάλη από πλευράς τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εμπλοκή στα ενεργειακά) η υποχρέωση για πώληση του 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Μάλιστα συγκεκριμένη υποχρέωση θα πρέπει να περάσει από τη βουλή, όπως άλλωστε συνέβη και με την περίπτωση της περίφημης μικρής ΔΕΗ, η οποία προέβλεπε την πώληση του 30% των μονάδων της ΔΕΗ (Φλώρινα 1,2 και Αμύνταιο από λιγνίτες, η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής και τα υδροηλεκτρικά Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2).
Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο σκόπελο για την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών που δηλώνει ότι δεν υπογράφει συμφωνία για την αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει πωλήσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στη λεγόμενη πολιτική διαπραγμάτευση, παρότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι αποθαρρυντικές.
Τρέχουν για ΑΔΜΗΕ
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα δεύτερο πονοκέφαλο, την εξέλιξη της υπόθεσης του ΑΔΜΗΕ. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει έντονος σκεπτικισμός γύρω από τις πρόσφατες διεργασίες που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θέλουν την Κομισιόν να εξετάζει μέτρα για το μπλοκάρισμα εξαγορών εταιρειών στρατηγικής σημασίας από κινεζικές εταιρείες.
Εφόσον τελικώς προχωρήσουν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί, ο ΑΔΜΗΕ ενδέχεται να είναι μια από τις πρώτες περιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα καθώς ως γνωστόν έχει ήδη συμφωνηθεί η πώληση του 24% στην κινεζική State Grid με δικαιώματα στο μάνατζμεντ.
Ωστόσο η ολοκλήρωση της πώλησης θα γίνει εφόσον εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ευρωπαϊκές εγκρίσεις και ταυτόχρονα ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης από τη ΔΕΗ. Αυτή περιλαμβάνει και την εισαγωγή το χρηματιστήριο της εταιρείας συμμετοχών, στην οποία έχει παραχωρηθεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη καταρτιστεί ένα προσχέδιο του ενημερωτικού δελτίου, το οποίο θα οριστικοποιηθεί με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έτους του ομίλου ΔΕΗ. Στόχος είναι η εισαγωγή να έχει ολοκληρωθεί το Μάιο. Την ίδια στιγμή τρέχουν και οι άλλες διαδικασίες, όπως η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Η ολοκλήρωση της απόσχισης έχει λάβει χαρακτήρα κατεπείγοντος για τον πρόσθετο λόγο ότι αναμένεται να φέρει στα ταμεία της ΔΕΗ ένα ποσό πάνω από 600 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο τίμημα που θα προσφέρουν οι κινέζοι αλλά και το δημόσιο για το μερίδιο 25% που θα αποκτήσει.