Μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι απώλειες των εποπτικών κεφαλαίων λόγω της αδυναμίας συμψηφισμού των ζημιών, με μελλοντικά κέρδη της επόμενης πενταετίας. Προς το σκοπό αυτό οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που αφορούν τις ζημιές αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αφ ενός αναγνωρίζονται και αφ ετέρου εντάσσονται στο πλαίσιο εγγύησης του δημοσίου του ήδη θεσμοθετημένου άρθρου 27A.
Συγκεκριμένα οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο άρθρο 27Α προβλέπουν ότι πέραν των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που αφορούν στο PSI και στις προβλέψεις δανείων που είχαν λογιστεί έως τις 30 Ιουνίου του 2015 και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που αφορούν τις ζημιές από πωλήσεις ή ρυθμίσεις προβληματικών δανείων αποτελούν αντικείμενο της εγγύησης του δημοσίου. Οι σχετικές διατάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, που διασφαλίζουν την εποπτική επάρκεια των τραπεζών προβλέπουν επαρκή μηχανισμό που εξασφαλίζει το ποσό της εγγύησης του δημοσίου να μην υπερβαίνει αυτό της 30 Ιουνίου του 2015 και επιπλέον το ποσό αυτό να μειώνεται σταδιακά μέχρι πλήρους εξάλειψης του.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, που θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, η χρεωστική διαφορά λόγω πιστωτικού κινδύνου η οποία προκύπτει από τη διαγραφή χρεών οφειλετών τους, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα τους σε 20 ισόποσες ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από τη χρήση στην οποία πραγματοποιήθηκε η διαγραφή του χρέους ή η μεταβίβαση του δανείου ή της πίστωσης αντιστοίχως. Η χρεωστική διαφορά ισούται με το συνολικό ποσό της διαγραφής μείον τους μη εγγεγραμμένους τόκους, οι οποίοι και δεν εγγράφονται ή αντιστοίχως, με το ποσό της ζημιάς στην περίπτωση μεταβίβασης δανείων ή πιστώσεων.
Σε άλλο σημείο του νομοθετήματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρεται πως τυχόν λογιστικές διαγραφές δανείων ή πιστώσεων των νομικών προσώπων οι οποίες αφορούν διαγραφές χρέους ή μεταβιβάσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους της λογιστικής διαγραφής, δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα του έτους αυτού έως την επέλευση των γεγονότων, οπότε και μετατρέπονται σε χρεωστικές διαφορές.
Σημειώνεται επίσης πως σε περίπτωση που οι Τράπεζες έχουν σχηματίσει και εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά τους, για το χρέος που διαγράφεται ή μεταβιβάζεται, πρόσθετη ειδική πρόβλεψη, η εν λόγω πρόβλεψη αντιλογίζεται σε πίστωση των αποτελεσμάτων του φορολογικού έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η διαγραφή ή η μεταβίβαση του δανείου ή της πίστωσης και αποτελεί για αυτά φορολογητέο κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αναφέρεται επίσης πως για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου λαμβάνεται υπόψη ο φόρος εισοδήματος, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση τον εκάστοτε φορολογικό συντελεστή και εφόσον ο συντελεστής αυτός δεν θα υπερβαίνει τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε για το φορολογικό έτος 2015.
capitalgr