Το νέο «υπερόπλο» κατά της φοροδιαφυγής παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Πρόκειται για μία ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορεί πολύ γρήγορα να εντοπίσει τους φοροφυγάδες, συγκρίνοντας τις καταθέσεις των φορολογουμένων με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Όταν δε το σύστημα αποκαλύπτει αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων, θα αναλαμβάνουν δράση οι ελεγκτές και θα καλείται ο φορολογούμενος στην εφορία για εξηγήσεις.
Με την ενεργοποίηση του «μεγάλου αδελφού» στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΔΑΕ ελπίζουν, μεταξύ άλλων, ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δηλώσουν οικειοθελώς αδήλωτα εισοδήματα.
Τα στοιχεία που θα διασταυρώνονται για τη διενέργεια των ελέγχων είναι:
– Οι καταθέσεις που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.
– Τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου που ελέγχεται.
Όλα αυτά θα μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για τους ελεγκτές.
«Τρέχει» ήδη πιλοτικά
Το ηλεκτρονικό σύστημα «τρέχει» ήδη πιλοτικά από τον περασμένο Νοέμβριο και έχει «λύσει τα χέρια» των ελεγκτών των φορολογικών αρχών, καθώς μέσα σε λίγες ώρες «σκανάρει» τις τραπεζικές καταθέσεις και τις διασταυρώνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Οπως δήλωσε χθες ο κ. Πιτσιλής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM η ηλεκτρονική εφαρμογή επιταχύνει τη διαδικασία διενέργειας φορολογικών ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα για παράνομο πλουτισμό. Η εφαρμογή εντοπίζει τα ποσά των πρωτογενών καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, τα συγκρίνει με τα εισοδήματα και τα έσοδα που αυτός εμφάνισε στη φορολογική του δήλωση και βγάζει τις πρόσθετες διαφορές που πρέπει να δικαιολογηθούν από τον ελεγχόμενο.
Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει από τη μακριά λίστα των 1,27 εκατομμυρίων ΑΦΜ – μεγαλοκαταθετών τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων. Στη λίστα των καταθετών βρίσκονται όσοι είχαν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, που το ηλεκτρονικό σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, έχουν ήδη «τρέξει» διασταυρώσεις και έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι με αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων οι οποίοι κλήθηκαν στη συνέχεια από τις ΔΟΥ, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.
Τώρα, με την πλήρη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος, οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και οι ΔΟΥ θα έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων και να έχουν αποτελέσματα σχεδόν άμεσα.