Η παλιά «κόντρα» για τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωνε η ΕΛΣΤΑΤ για τα ελλείμματα – τα οποία οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια- αναβίωσε την Τρίτη στο Εφετείο Πειραιά. Εκεί εκδικάστηκε η προσφυγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κύριου Ανδρέα Γεωργίου, για την καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε πέρυσι σε βάρος του, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον του ο Διευθυντής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Νίκος Στρόμπλος.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Γεωργίου έχασε και το Εφετείο, καθώς το δικαστήριο επέβαλε και πάλι ποινή 12 μηνών με αναστολή, όπως είχε επιβληθεί πρωτοδίκως. Ο κύριος Γεωργίου δεν παρέστη στην εκδίκαση αλλά εκπροσωπήθηκε από δύο δικηγόρους.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ξένοι εμπειρογνώμονες και στελέχη της Eurostat, που εξήγησαν πώς γίνονται οι στατιστικές έρευνες διεθνώς, αλλά και οικονομολόγοι όπως η κυρία Μιράντα Ξαφά, που τόνισαν μεταξύ άλλων πως ο κύριος Γεωργίου έχει ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από δικαστικές και άλλες επιθέσεις, για τις οποίες θα έπρεπε να του ζητηθεί συγγνώμη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο πέρυσι, ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κύριος Ανδρέας Γεωργίου καταδικάστηκε από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά για το αδίκημα της δυσφήμησης. Η μήνυση κατατέθηκε από τον πρώην διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κ. Νικόλαο Στρόμπλο, για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση, με αφορμή δελτίο Τύπου το οποίο ανήρτησε ο κ. Γεωργίου στις 25 Ιουλίου 2014 στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στα ελληνικά και τα αγγλικά, με το οποίο καταφερόταν εις βάρος του πρώην γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ – Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, όπως λεγόταν η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ως το 2010) καθηγητή Μανώλη Κοντοπυράκη αλλά και του διευθυντή κ. Στρόμπλου, για «πειραγμένα» στοιχεία για τα ελλείμματα.
Κατά την διαδικασία της εκδίκασης, μάρτυρες κατέθεσαν στο Εφετείο πως η ΕΛΣΤΑΤ (και πριν η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία) λαμβάνει πρωτογενή στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Τράπεζα της Ελλάδος κλπ) χωρίς να μπορεί να τα αλλοιώσει.