Πάνω από 200.000 επαγγελματίες θα υποχρεούνται να δέχονται κάρτες για τις πληρωμές από τους πελάτες τους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει τη λίστα των επαγγελμάτων που θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά μηχανήματα POS. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απειλούνται με βαριά χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν τα 1.500 ευρώ.
Όπως αναφέρει το “Έθνος της Κυριακής” για την εν λόγω λίστα, πρόκειται για 15 κλάδους και κατηγορίες επαγγελμάτων οι οποίοι με βάση τα στοιχεία από τους ελέγχους βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή του πρώτου κύματος υποχρεωτικής εγκατάστασης μηχανημάτων POS έγινε με γνώμονα τον βαθμό επικινδυνότητας για απόκρυψη εισοδήματος και τζίρου και τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής ανά κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας που έχουν στα αρχεία οι ελεγκτικές υπηρεσίες.
Η λίστα
Οι κλάδοι που θα πρέπει έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου να δέχονται υποχρεωτικά συναλλαγές με κάρτες είναι:
– Ενέργεια: Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, καύσιμα κίνησης
– Υδροδότηση
– Ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις
– Πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων καθώς και των ανταλλακτικών τους
– Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία
– Λιανικό εμπόριο σχεδόν κάθε είδους (υπολογιστές, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, σιδηρικά, έπιπλα, βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά)
– Επισκευές μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
– Τηλεπικοινωνίες (υπηρεσίες και εξοπλισμός)
– Υγεία (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και κτηνίατροι)
– Δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί
– Εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, από βρεφονηπιακούς έως μεταδευτεροβάθμια, τεχνική και επαγγελματική, ακόμη και σχολές οδηγών
– Τυχερά παιχνίδια
– Ενοικιάσεις οχημάτων, αλλά και βιντεοκλάμπ, είδη αναψυχής
– Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους
– Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι
Πολλαπλά οφέλη με POS
Πολλαπλά οφέλη που ξεπερνούν τη μεγαλύτερη διείσδυση στο καταναλωτικό κοινό και την αύξηση των πωλήσεων και φτάνουν μέχρι τη δυνατότητα καλύτερης χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα θα αποκομίσουν οι επιχειρήσεις από τη χρήση των POS, όπως είχε γράψει το Capital.gr.
Μετά τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2015, επιχειρήσεις και καταναλωτές έχουν προσαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στη διενέργεια πληρωμών χωρίς τη χρήση μετρητών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συναλλαγές διενεργούνται μέσω της χρήσης καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων), υπηρεσιών μεταφοράς πιστώσεων, και υπηρεσιών άμεσων χρεώσεων. Συνακόλουθα, η αλλαγή στον τρόπο των συναλλαγών οδηγεί συνεχώς ανοδικά και τη χρήση των τερματικών αποδοχής συναλλαγών καρτών (POS), ειδικά από τη στιγμή που εφεξής το “πλαστικό” χρήμα θα χτίζει το αφορολόγητο.
Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων καταγράφεται αύξηση των τερματικών αποδοχής συναλλαγών καρτών (POS) κατά 100.930 (+79%) και αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες κατά 84 εκατ. (+58%). Για το 2016 ο αριθμός των εγκατεστημένων POS υπολογίζεται από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε 320.000 τερματικά, από 219.070 το 2015 και 194.000 το 2014, ενώ για φέτος η εκτίμηση κάνει λόγο για 410.000 εγκατεστημένα τερματικά.
Η χρήση των POS από τις επιχειρήσεις φαίνεται πως αποτελεί ζητούμενο της αγοράς, καθώς οι καταναλωτές πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες συναλλαγές μέσω καρτών. Μόνο μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2016, ο συνολικός αριθμός των καρτών αυξήθηκε κατά 440.000 από το β’ εξάμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε σε 14,6 εκατ. κάρτες. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται κυρίως, όχι όμως αποκλειστικά, στις χρεωστικές κάρτες, καθότι εκδόθηκαν επιπλέον 385 χιλ. (εν συγκρίσει με την αντίστοιχη τιμή αναφοράς του β’ εξαμήνου 2015). Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 233 εκατ. (+58% σε ετήσια βάση) και η αναλογούσα αξία σε 26,2 δισ. ευρώ (+4,4% σε ετήσια βάση).
Όπως σημειώνουν ενδεικτικά τα στελέχη των τραπεζών, μέσω της χρήσης των καρτών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται πλέον κοντά στο 90% του τζίρου των supermarkets, το 80% των πωλήσεων καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών και ηλεκτρονικών συσκευών και το 70% – 80% του τζίρου των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης. Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν τις δυνατότητες αύξησης των πωλήσεων που μπορεί να έχει μία επιχείρηση, ανταποκρινόμενη στη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού για πληρωμές με κάρτα. Ιδιαίτερα δε αν μπορεί το POS να δέχεται όλες τις κάρτες, αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για την επιχείρηση.
Η αποδοχή καρτών θεωρείται πλέον απαραίτητο εργαλείο για την εξυπηρέτηση της πελατείας και των εισπράξεων οποιασδήποτε επιχείρησης. Πολύ περισσότερο δε όταν συνδυάζεται με την δυνατότητα χρηματοδότησης της επιχείρησης για κεφάλαιο κίνησης ή και με επιβράβευση της επιχείρησης με bonus πόντους ανάλογα με την χρήση του POS. Επιπλέον, η αύξηση χρήσης των καρτών πληρωμών συνεπάγεται για τους εμπόρους σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών, κ.λπ.) που με βάση τη διεθνή εμπειρία σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτουν την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών. Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ειδικότερα δε στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, δηλαδή σε περίπου 4 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ τραπεζών και άλλων εταιριών προμήθειας POS, λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων, καθώς ρίχνει τις τιμές και τις προμήθειες. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία προέβη σε σχετική ενημέρωση τον περασμένο Ιούνιο, το κόστος προμήθειας ενός συστήματος POS δεν είναι αβάσταχτο, καθώς κυμαίνεται από τα 120 έως τα 450 ευρώ, ενώ οι ενοικιάσεις εξοπλισμού χρεώνονται με 65 έως 192 ευρώ μηνιαίως. Όσο για το ύψος των προμηθειών ανά συναλλαγή, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διαβεβαιώνει ότι οι προμήθειες επί των συναλλαγών είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.
Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη στο Capital.gr, η διεύρυνση της πελατειακής σχέσης μιας επιχείρησης με την τράπεζα, μέσω της απόκτησης POS, θα λειτουργήσει προς όφελος της επιχείρησης ακόμη και σε επίπεδο χρηματοδότησης. Και αυτό διότι οι τζίροι που θα πραγματοποιούνται με κάρτες θα είναι πιο εύκολα μετρήσιμοι και θα δίνουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για τα οικονομικά της επιχείρησης, επιτρέποντας ευχερέστερη χρηματοδότησή της από την τράπεζα.
capitalgr