Μία από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των 35 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές στήριξης των οικογενειών με παιδιά, σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”.
Την ώρα που η υπογεννητικότητα λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, τα μέτρα ενίσχυσης των οικογενειαρχών είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Ο Έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά, ο οποίος αμείβεται με αποδοχές που κινούνται στο μέσο όρο της χώρας, υφίσταται κρατήσεις της τάξεως του 38,1% για φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές, ποσοστό που είναι το 6ο μεγαλύτερο στον ΟΟΣΑ. Για τον ίδιο εργαζόμενο, ο οποίος δεν έχει παιδιά, οι κρατήσεις αυξάνονται στο 39,3%. Δηλαδή οικογενειάρχες και εργένηδες έχουν σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση.
Το ζήτημα έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος τέκνων αλλά και περαιτέρω διαφοροποίησης του αφορολόγητου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά 0-17 ετών ανήλθε το 2015 στο 26,6% καταγράφοντας αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2014, ενώ οι γεννήσεις το 2016 ήταν σαφώς λιγότερες από τους θανάτους.
capitalgr