Η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών για να καθορίσουν τη θέση των 27 στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Brexit θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μία μέρα μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα εκκινήσει επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.
Η χώρα προβλέπεται ότι θα έχει αποχωρήσει σε δύο χρόνια.
Ακολουθούν οι βασικές ημερομηνίες της διαδικασίας.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 50
25 Μαρτίου – Οι άλλοι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στη Ρώμη για να σηματοδοτήσουν την επέτειο των 60 ετών από την ιδρυτική συνθήκη της Ένωσης. Για να μην χαλάσει τους εορτασμούς, η Μέι θα περιμένει έως την επόμενη εβδομάδα για να καταθέσει τα επίσημα έγγραφα διαζυγίου με τη Βρετανία.
29 Μαρτίου – Η Μέι θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να εκκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης.
ΣΥΝΟΔΟΣ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
29 Απριλίου – Οι άλλοι 27 ηγέτες της ΕΕ συναντώνται για να συμφωνήσουν τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές και να εξουσιοδοτήσουν τον Μισέλ Μπαρνιέ να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις.
5 Μαΐου – Ο Μπαρνιέ γρήγορα θα απαντήσει στους ηγέτες με τις λεπτομερείς συστάσεις του για το πώς θα πρέπει να δομηθούν οι συνομιλίες. Οι αργίες στις 8-9 Μαΐου ίσως τον αναγκάσουν να τις αποστείλει άμεσα στο Συμβούλιο.
ΟΔΗΓΙΕΣ
Μάιος – Θα συγκληθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χωρίς τη Βρετανία για μια ακόμα φορά, προκειμένου να συμφωνηθούν οι νομικές «διαπραγματευτικές οδηγίες» που θα δεσμεύουν τον Μπαρνιέ και την ομάδα του.
ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ
Οι Βρετανοί διαπραγματευτές με επικεφαλής τον υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θα καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την ΕΕ, πιθανόν εντός του Μαΐου. Οι συνομιλίες ίσως ξεκινήσουν με το τι θα συζητηθεί πρώτο και πώς θα μοιραστούν τα θέματα.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Δεκέμβριος 2017: Οι Βρυξέλλες θέλουν μια βασική συμφωνία για τη Συνθήκη Αποχώρησης έως το τέλος του έτους. Βασικά θέματα: οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας, η αντιμετώπιση των Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ και των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία, οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις στην ΕΕ, οι νέοι κανονισμοί για τα σύνορα.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
2018 – Η Μέι θέλει να διαπραγματευθεί μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα δύο χρόνια επαρκούν για μια συμφωνία και οι Βρυξέλλες θέλουν να καθυστερήσει η έναρξη των συνομιλιών έως ότου υπάρξει μια συμφωνία για το διαζύγιο. Ωστόσο, το Λονδίνο και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ ίσως πιέσουν για παράλληλες συνομιλίες για το εμπόριο.
Οκτώβριος του 2018 – Ο μήνας αυτό είναι ο στόχος του Μπαρνιέ για την οριστικοποίηση της Συνθήκης Αποχώρησης, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επικύρωσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως τον Μάρτιο του 2019.
Φθινόπωρο 2018 έως άνοιξη 2019 – Απλώς για να γίνουν πιο περίπλοκα τα πράγματα, η κυβέρνηση της Σκοτίας θέλει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της μόλις ξεκαθαριστεί η συμφωνία για το Brexit. Ωστόσο η Μέι μέχρι στιγμής απορρίπτει το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκοτία έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.
B-DAY
30 Μαρτίου, 2019 (υπό αίρεση) – Η Βρετανία αποχωρεί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το κάνει δύο χρόνια μετά την επιστολή της Μέι. Τυγχάνει να είναι μη εργάσιμη ημέρα και να πέφτει Σάββατο. Και, όχι, δεν πέφτει την 1η Απριλίου.
Μπορεί να υπάρξουν μικρές μεταβολές αναφορικά με την ημερομηνία. Η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα εάν εξασφαλίσει μια συμφωνία και η διετής προθεσμία μπορεί να παραταθεί εάν συμφωνήσουν όλοι. Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν τη Βρετανία εκτός της Ένωσης πριν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Παρόλο που υπάρχουν εκατέρωθεν απειλές για μη συμφωνία, είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν ένα τέτοιο χάος.
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η Μέι και οι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι ίσως χρειαστούν μεταβατικές ρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να συμφωνηθεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία καθώς και περισσότερος χρόνος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν άλλα δύο με πέντε χρόνια μετά το Brexit για μια οριστική ρύθμιση. Εάν η Σκοτία ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτητοποίησής της, θα πρέπει να περιμένει κανείς περισσότερα χρόνια για να διαπραγματευθεί το διαζύγιό της από το Λονδίνο και την πιθανή επανένταξή της στην ΕΕ.