Για ποσά που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ
Για αποδοχή 103 εικονικών τιμολογίων, συνολικής αξίας άνω των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, καταδικάσθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας Καλαματιανός επιχειρηματίας, σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις.
Για την πρώτη, που αφορούσε 17 εικονικά τιμολόγια, αξίας 274.943,55 ευρώ, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 3 ετών με 3ετή αναστολή. Για τη δεύτερη, για 86 εικονικά και πλαστά τιμολόγια, αξίας 1.827.866,60 ευρώ, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 6 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Και στις δύο περιπτώσεις τού αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Έλεγχος από ΣΔΟΕ
Η πρώτη περίπτωση αφορούσε τιμολόγια από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2009 και ο κατηγορούμενος ήταν ομόρρυθμος εταίρος σε εταιρεία φύλαξης, παροχής υπηρεσιών προστασίας και χρηματαποστολών. Το ΣΔΟΕ έλεγξε την εταιρεία του το Νοέμβριο του 2011 και βρήκε 17 εικονικά φορολογικά στοιχεία, τα οποία αποδείχθηκε ότι εκδόθηκαν για ανύπαρκτες συναλλαγές, με σκοπό τη διόγκωση του ΦΠΑ των εισροών της εταιρείας, την αύξηση των εξόδων της και, κατά συνέπεια, τη μείωση των φορολογητέων κερδών της.
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε τιμολόγια από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του 2009, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011. Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ απέδειξε ότι είχε καταχωρήσει στα βιβλία του 86 πλαστά εικονικά τιμολόγια. Μάλιστα, κατά τον έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας ο κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε ότι δεν μπορεί να ανοίξει συγκεκριμένο γραφείο και ότι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η εταιρεία από την Αθήνα. Όταν όμως κλήθηκαν εισαγγελέας και Αστυνομία, άνοιξε την πόρτα. Μέσα εργάζονταν ομόρρυθμο μέλος της εταιρείας και ένας υπάλληλος. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν τη σήτα στο παράθυρο του γραφείου σκισμένη και σε έλεγχο που έκαναν στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, βρήκαν σε ειδική κρύπτη τη θεωρημένη μηνιαία κατάσταση του βιβλίου εσόδων και εξόδων της εταιρείας χωρίς καμία εγγραφή, όπως και δύο κλάσερ με εργατικά άλλης επιχείρησης.
Απολογία
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε ότι το έργο φύλαξης που είχε αναλάβει η εταιρεία του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο ΤΕΙ, στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων και αλλού είναι πραγματικό και έχει εκτελεσθεί.
Για πρόσωπο που του εμφανίσθηκε ως ιδιοκτήτης εταιρείας, είπε πως δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι αυτός είχε πάρει την ταυτότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου, ο οποίος μάλιστα είχε πεθάνει, χρησιμοποιούσε τα στοιχεία του και εξέδιδε τιμολόγια.
Επίσης, για άλλο άτομο που είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ισχυρίσθηκε ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να γνωρίζει αν ο κάθε συναλλασσόμενος μαζί του έχει κάνει απάτη κατά του Δημοσίου.